17.9 C
Sibiu
vineri, septembrie 22, 2023

Noul Spital Județean de Urgență Sibiu, mai aproape de obținerea finanțării

Cele mai citite

Guvernul Ciucă a adoptat actul normativ care permite depunerea Cererii de finanțare pentru Spitalul Nou, la valoare integrală.

Este vorba despre OUG 55/8 iunie 2023 privind unele măsuri pentru implementarea proiectelor de infrastructură publică de sănătate cu finanțare din fonduri externe nerambursabile, în cadrul programului Sănătate și din împrumuturi contractate cu instituții financiare internaționale, publicat în Monitorul Oficial nr. 504/ 8 iunie 2023, a anunțat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă a PNL Sibiu.

banner
banner
banner
banner

Documentul stabilește că se finanțează spitale județene de urgență, iar valoarea eligibilă este de min. 5 milioane Euro și maxim de 500 milioane Euro, lucru pentru care se califică și proiectul noului spital județean din Sibiu.

Finanțarea include lucrări de construcții noi, inclusiv dotări cu echipamente medicale specifice precum și măsuri de tranziție verde și digitalizare. De asemenea, valoarea totală a proiectelor poate fi actualizată, ca urmare a creșterii prețurilor, cu maxim 20%.

Proiectul derulat de CJ devine eligibil

Proiectul Noului Spital (construcție și dotări), realizat de Consiliul Județean Sibiu, are o valoare sub limita maximă de 500 milioane Euro, fără TVA, și va putea fi finanțat integral din POS. Sumele vor fi asigurate din fonduri externe nerambursabile, contribuție națională asigurată inclusiv prin împrumut BEI – Banca Europeană de Investiții, iar contribuție CJ Sibiu va fi în valoare de 2%.

În privința TVA, conform Legii 88/ 11 aprilie 2023, se stabilește că sunt scutite de această taxă serviciile de construire unități spitalicești și livrările de echipamente medicale. Pentru a beneficia de finanțare, proiectul să îndeplinească următoarele criterii: trebuie să aibă un prag minim de calitate de 50 de puncte, CJ Sibiu să poată asigura cofinanțarea de 2% din valoarea eligibilă (Consiliul Judeșean Sibiu este pregătit să încheie contractul de finanțare imediat ce vor fi parcurse toate etapele și la nivel național), adoptarea Ghidurilor de eligibilitate, aflate acum în dezbatere publică, selecția proiectelor, încheierea Contractelor de finanțare – termen limită decembrie 2023.

Președintele CJ Sibiu a anunțat că imediat ce va fi semnat contractul de finanțare, va fi semnat și contractul de construire și se va emite ordinul de începere a lucrărilor. La data semnării contractelor de finanțare, Consiliul Județean Sibiu va fi singura instituție în situația de a putea începe efectiv lucrările de construire, crede Daniela Cîmpean.

„În privința licitației pentru desemnarea câștigătorului licitației de construire și echipare medicală a Noului Spital, tocmai a fost semnat Raportul procedurii, document ce va fi transmis ANAP pentru un ultim aviz.

Săptămâna viitoare va fi anunțat constructorul Noului Spital, în cadrul unei conferințe de presă organizate la sediul CJ Sibiu.

În privința etapelor parcurse, un moment important l-a constituit semnarea, pe 30 iulie 2020, odată cu ședința CJ Sibiu de aprobare a indicatorilor tehnico-economici ai investiției, a unui Acord de colaborare între Județul Sibiu, Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Sănătății privind identificarea surselor de finanțare necesare.

Oamenii care au făcut posibil încheierea respectivului document, au fost: Ludovic Orban și Raluca Turcan (premier, respectiv vicepremier la acel moment), Marcel Boloș ministrul Fondurilor Europene și Nelu Tătaru ministru al Sănătății la acea vreme”, a declarat Daniela Cîmpean.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Egal cu un om în plus: FC Hermannstadt – FCSB 2-2

FC Hermannstadt și FCSB au terminat la egalitate, 2-2, într-o partidă în care sibienii avut un jucător în plus...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect