Peste o sută de persoane s-au strâns, preț de o oră, în Piața Mare din Sibiu și au protestat prin cultură.
Cu o carte în mână și un scăunel, sibienii au ales o alternativă la protestele de stradă și consideră că trebuie găsite tot timpul și astfel de variante de manifestare a revoltei. Nu s-a strigat, nu s-a scandat, ci, într-o liniște aproape deplină, oamenii au citit.
„Citesc «Istoria Transilvaniei». Am ales-o ca să nu uităm rădăcinile noastre. Să înțeleagă cei ce vor să ne îndepărteze de originile noastre că noi nu vrem asta și nu ne lăsăm influențați de ei. Practic, vor să distrugă românismul și cred că așa ne pot manipula. Poate văd și alții și consideră că este ceva civilizat ce facem și nu suntem doar huligani”, a declarat unul dintre protestatari.
La rândul ei, o tânără care a ieșit în zece dintre cele 12 seri de protest de până acum a ales să citească „Cercul mincinoșilor”.
„E o carte cu dedicație. E o colecție de povești filosofice din lumea întreagă și, în general, au ca tâlc aprecierea valorilor precum onestitatea și integritatea. Am vrea să-i învățăm și pe politicienii noștri. Rezistența se poate manifesta în foarte multe feluri. Dincolo de protestele de stradă”, a declarat tânăra.
Aceasta a explicat faptul că va ieși în stradă „cât e nevoie”.
„Mi se pare că am reușit să pornim o mișcare extraordinară în România și nu avem voie să dăm înapoi. Deja nu mai e vorba strict de Guvernul Grindeanu, este vorba despre întreaga clasă politică, care are nevoie să învețe o lecție odată pentru totdeauna. Știu că sunt idealisme, dar eu chiar cred în asta, alături de sutele de mii de oameni care ies zilele acestea în stradă”, a mai spus tânăra.
O doamnă a citit „Psihologie judiciară”, carte pe care o are în bibliotecă de la fiul său.
„Am descoperit aici de ce au scos Ordonanța 13. Scrie așa: «Încarcerarea, cercetarea, duce o crearea unei comunități a captivilor, pentru carte societatea din afară – cum suntem noi – este constituită din dușmani, persecutori etc». Aveam acasă cartea și a doua zi după ce au scos ordonanța am început să o citesc. Am ieșit și la protestele de avertizare, nu numai la cele de revoltă”, a spus femeia.
Printre protestatari l-am întâlnit și regizorul Bogdan Sărătean care a ales pentru protestul de astăzi tot ”Cercul mincinoșilor”.
„Vreau să găsesc și eu o oază de relaxare în tumultul protestelor din ultimele două săptămână și îmi convine foarte mult forma asta de protest – și pentru că e specifică orașului nostru și culturii noastre, dar și pentru că e un semnal pe care, din păcate, nu-l vor percepe politicienii care au generat haosul asta. Asta pentru că sunt inculți. Dacă nu ar fi inculți, și-ar da seama că este drumul care duce în fundătură. Chiar dacă scapă acum, vor fi judecați de istorie”, a spus Bogdan Sărătean.
Protestul a durat exact o oră. La final, protestatarii au aplaudat și s-au risipit.
Oamenii consideră că acest tip de proteste trebuie să continue ca o completare a protestelor de stradă la care majoritatea au de gând să participe în continuare.