Cea de-a 5-a ediție a târgului comunităților rurale se numește „De la lapte la jintiță” și se va desfășura weekend-ul acesta la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului (Târgul de țară), între 11 și 17.
Acțiunea va fi organizată cu participarea comunităţii din Răşinari, o zonă etnografică cunoscută din Mărginimea Sibiului. Este primul eveniment din acest an desfăşurat în cadrul programului Târgul de ţară, prin care Muzeul ASTRA și-a propus să promoveze produsele şi cultura gastronomică tradiţională din satul românesc.
,,Ocupaţia tradiţională principală a răşinărenilor a fost păstoritul, datorită acestui fapt dorim prin acest eveniment să prezentăm publicului toate etapele de preparare a laptelui de oaie având ca produse finale: caşul, brânza frământată, urda, jintiţa şi untul. Vor fi folosite metodele şi instrumentarul tradiţional utilizate la stânile de altădată. Gospodinele din sat vor găti preparate emblematice pentru o comunitate cu mare tradiţie în păstorit”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf C.N.M. ASTRA.
Vizitatorii vor putea să urmărească întregul proces de preparare a laptelui, vor putea să participe activ prin baterea laptelui în bădău pentru a face untul şi vor putea degusta produse culinare tradiţionale. Tot în aceste zile se vor desfăşura trei ateliere: unul de obținerea a lânii prin tunderea oilor, unul de prelucrare a lânii prin toarcere din fuior şi celălalt de împletire a coşurilor din nuiele. Atmosfera va fi întreținută prin jocul popular al tinerilor din Ansamblul Căluşerii Răşinari.