19.2 C
Sibiu
marți, august 9, 2022

Ministerul Culturii – tinerii trebuie protejați de „audiovizualul nociv”

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Alexandru Oprean, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale, a reprezentat România la Consiliul Educaţie, Tineret, Cultură, Sport al Uniunii Europene – secțiunea Cultură – Audiovizual, care a avut loc la Bruxelles pe 23 mai, anunță cultura.ro.
În cadrul dezbaterii, secretarul de stat a susținut că este nevoie de un echilibru între libertatea de exprimare, creșterea economică a sectorului și protecția consumatorilor, cu precădere a minorilor, față de conținutul audiovizual nociv.
Acesta a accentuat, totodată, importanța promovării operelor europene, inclusiv prin obligația impusă furnizorilor de servicii de televiziune la cerere de a rezerva în cataloagele lor o cotă de cel puțin 30% opere europene. Cu acest prilej, demnitarul român a declarat că „pe o piață dominată de producții non-europene, conținutul cultural european nu este un simplu produs economic, ci unul care trebuie protejat și îngrijit, inclusiv prin încurajarea și promovarea cinematografiei europene”.
În cadrul Consiliului, oficialul român a prezentat programul cultural al orașului Timișoara, care va fi Capitală Culturală Europeană în 2021 și a menționat că „proiectele orașului Timișoara vor accentua principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene, cum ar fi dialogul intercultural și promovarea diversității culturale, cetățenia activă, solidaritatea și toleranța”.
Trafic ilicit de bunuri culturale și reforme în UE
Principalul punct al agendei a fost dezbaterea revizuirii Directivei 13/2010 privind Serviciile Media Audiovizuale. Consiliul a adoptat abordarea generală, acesta fiind un pas important în asigurarea premiselor circulării serviciilor audiovizuale în Uniunea Europeană și, implicit, în definitivarea și consolidarea Pieței Unice Digitale.
Consiliul a adoptat, de asemenea, Proiectul de concluzii privind o abordare strategică a UE în ceea ce privește relațiile culturale internaționale. Documentul va permite definirea unor noi linii de acțiune privind relațiile culturale UE – state terțe, inclusiv în materie de prioritizare a ariilor de cooperare geografică.
Membrii Consiliului au mai fost informați asupra unor aspecte care țin de combaterea traficului ilicit de bunuri culturale prin intermediul unei viitoare propuneri legislative în materie de import, evaluarea la jumătatea perioadei a Strategiei privind Piața Unică Digitală, precum și o serie de inițiative referitoare la mobilitatea transfrontalieră în domeniul culturii.
Sursa: cultura.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

S-a lansat noua platformă de e-administrație a Primăriei Sibiu

Platforma de e-administrație a Primăriei Sibiu s-a lansat în data de 8 august. într-un nou format și cu noi...
spot_img

Știri pe același subiect