17.4 C
Sibiu
luni, martie 20, 2023

Un nou focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvi, în județul Sibiu

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

În județul Sibiu s-a înregistrat al doilea focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvi din acest an. Potrivit Prefecturii Sibiu, acest al doilea focar a fost confirmat la nivelul unei exploatații nonprofesionale din localitatea Cârțișoara.

banner

Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul exploatației în cauză, curățarea și dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul acesteia, dar și tuturor persoanelor și mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor și altor echipamente utilizate.

Prefectura Sibiu mai anunță că se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite și lăsate pe uscat.

„Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localității Cârțișoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție, pe raza localităților: Scoreiu, Arpașu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus.

Toate exploatațiile piscicole, aparținând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive și/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii și testelor de laborator, în direcția depistării septicemiei hemoragice virale (cu predilecție la păstrăvăriile amplasate în amontele și avalul bazinelor afectate de boală).

Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de septicemie hemoragică virală, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol probe mixte (30 păstrăvi)”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Sibiu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Am dat startul primăverii prin a fi M.A.I. aproape de copilașii din Cisnădie

Prima Campanie de Informare Interactiv-Distractivă "Ziua Serviciilor de Urgență" din anul 2023 a avut astăzi loc la Cisnădie, pentru...
spot_img

Știri pe același subiect