După ce anul trecut, pe 31 martie, România s-a alăturat spaţiului de liberă circulaţie cu frontierele aeriene şi maritime, începând de miercuri şi graniţele terestre sunt integrate în sistemul Schengen.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, începând cu 1 ianuarie 2025, la frontiera internă a României, şi anume la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, se elimină controlul de frontieră, sens în care toate persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen (cu excepţia Ciprului şi Irlandei) fără a se mai opri la cabinele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie.
Practic, călătoriile din România către şi dinspre celelalte state membre Schengen vor fi similare unei călătorii în interiorul ţării.
La miezul nopţii, când a fost marcată trecerea în noul an, ministrul de interne Cătălin Predoiu şi omologul bulgar au ridicat simbolic ultima barieră de frontieră din Vama Giurgiu.
De la miezul nopții, între România și Bulgaria nu mai sunt controale la vamă. Primii șoferi care au intrat în țară pe la Vama Giurgiu au fost întâmpinați de oficiali pe acordurile imnului Uniunii Europene, Oda bucuriei.
Polițiștii de frontieră s-au retras azi-noapte din punctele de control ale Vămii Giurgiu. Şase dintre punctele de frontieră închise sunt în judeţul Bihor.
Unul dintre cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei era la Vama Nădlac. România a închis peste 30 de puncte de trecere a frontierei.
Primele persoane care au trecut granita prin PTF Bors in noaptea de Revelion, dupa intrarea Romaniei in spatiul Schengen, au primit diplome, iar la PTF Rosiori a fost organizata o ceremonie in timpul careia oficialitatile au taiat un lant de fier, „amintire a separarii Romaniei de restul Europei”.
La Punctul de Trecere a Frontierei Rosiori – Pocsaj, ceremonia a fost organizata de UDMR Bihor, in prezenta viceministrului ungar de externe Magyar Levente, primarii din Rosiori si Pocsaj, alaturi de ministrul Cseke Attila, deputatul Szabo Odon, preoti din cele doua localitati si localnici.
Odata cu desfiintarea controalelor in punctele de trecere a frontierei politistii de frontiera vor patrula si vor face controale inopinate si aleatorii, in limita a 30 de kilometri de la linia de frontiera, impreuna cu colegii din Politie, Jandarmerie, Imigrari, Garda de Mediu, Vama si CNAIR.