-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Zile Comemorative Carl Wolff la Sibiu: 175 de ani de la nașterea unui vizionar

Cele mai citite

Între 11 și 13 octombrie, la Sibiu vor avea loc Zilele comemorative Carl Wolff, organizate de Asociația Dr. Carl Wolff a Bisericii Evanghelice C.A. din România, în parteneriat cu Fundația Carl Wolff din Germania.

Evenimentul marchează 175 de ani de la nașterea lui Carl Wolff (1849-1929), o personalitate importantă în dezvoltarea orașului Sibiu și a regiunii în perioada modernizării.

Programul evenimentului

Seria de activități propuse pentru acest eveniment include comunicări, prezentări și evenimente de comemorare:

  • Vineri, 11 octombrie, la ora 19:00, în Sala Oglinzilor a sediului FDGR, se vor susține prezentări despre Carl Wolff, incluzând proiecte realizate de elevi și amintiri ale doi strănepoți din Austria.
  • Sâmbătă, 12 octombrie, participanții sunt invitați la o plimbare tematică prin Sibiu, urmând locurile legate de activitatea lui Carl Wolff, cu plecare la ora 10:00 din fața Primăriei. La ora 12:00, la casa unde a locuit acesta (Piața Mare nr. 2), va fi dezvelită o placă comemorativă, eveniment la care va participa și primarul Sibiului, Astrid Fodor.
  • Duminică, 13 octombrie, programul cuprinde o vizită la Muzeul Energetic din Sadu, care funcționează în prima centrală electrică din Transilvania, și un moment de reculegere la mormântul lui Carl Wolff, în Cimitirul Central din Sibiu, programat pentru ora 16:00.

Printre proiectele astfel finanțate se numără:

– Construirea celei mai vechi uzine electrice din ţară aflată la Sadu I (inaugurată la 16 decembrie 1896).

– Electrificarea Sibiului (începând cu 1896), iar din 1905 extinderea rețelei electrice la comunele din jur.

– Construirea Băii populare, inaugurată în 1904, în funcțiune și azi.

– Construirea unui sanatoriu, unde veneau pacienți din întreaga țară.

– Construirea rețelei de tramvai, inaugurată la 8 septembrie 1905, Sibiul fiind totodată al doilea oraş din Europa unde s-a introdus omnibusul cu tracţiune electrică – pe roţi de lemn, fără şine, strămoșul troleibuzului.

– Prin Casa de Economii a promovat înfiinţarea sistemului de apă potabilă și canalizare, pavarea străzilor cu piatră cubică, redeschiderea Hotelului Împăratul Romanilor în actuala clădire (1895).

– Tot Casa de Economii a fost finanţatorul căilor ferate Sibiu-Cisnădie, Sibiu-Făgăraş, Sibiu-Agnita, Sibiu-Vinţul de Jos.

– Prin Casa de Economii, Carl Wolff a promovat proiectul de amenajare al râurilor Olt, Cibin, Târnava Mare, Mureş.

– În 1885, Carl Wolff a devenit membru fondator al Cooperației Raiffeisen (Raiffeisen-Genossenschaft) din Sibiu, înfiinţată în scopul sprijinirii ţăranilor.

– O preocupare a sa a fost cea de stabilizare a populaţiei împotriva emigrării în SUA. Pentru atingerea acestui obiectiv, a cumpărat terenuri, păduri şi clădiri devenite vacante din zona rurală şi a organizat o colonizare rurală internă, prin revânzare cu dobândă mică sau prin arendare.

Carl Wolff a fost membru și a sprijinit:

– Asociaţia Carpatină Ardeleană a Turiştilor (Siebenbürgischer Karpatenverein – SKV, înfiinţată în 1880), asociaţie care a pus bazele staţiunilor Păltiniş şi Poiana Braşov şi a construit nu mai puțin de 60 de cabane în Munţii Carpaţi, amenajând 700 de km de trasee montane.

– Asociaţia de înfrumuseţare a oraşului (1881), care a participat la amenajarea Parcului Sub Arini (înfiinţat pe 22 ha în 1856).

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect