Editorii dicţionarului Oxford au stabilit cuvintele anului 2020, deoarece nu au reuşit să se limiteze la un singur cuvânt sau expresie, aşa cum era tradiţia până în prezent, în condiţiile în care acest an a fost unul „fără precedent”, informează Agerpres.
„În fiecare an, Oxford desemnează pe baza datelor de utilizare Cuvântul Anului, care reflectă, într-un cuvânt sau o sintagmă, etosul, starea de spirit sau preocupările din ultimele 12 luni”, a precizat editura Oxford University Press.
În 2020, însă, Oxford a publicat un raport lingvistic intitulat „Cuvintele unui an fără precedent”. Lista urmează evenimentele istorice ale anului, începând cu „incediile de vegetaţie” care au devastat Australia, apoi cu „procedura de destituire” şi „achitare”, sintagme a căror frecvenţă a crescut în perioada în care preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a parcurs această procedură juridică în Congres.
Pandemia de „coronavirus” a oferit mai multe cuvinte incluse în raport: „lockdown” (izolare/carantin[), „circuit breaker” (restricţii stricte adoptate în scopul reducerii numărului de cazuri de coronavirus), „shelter-in-place” (a rămâne la domiciliu), „remote/ly” (la distanţă) şi „unmute” (a reporni sonorul), printre altele.
În perioada verii, „Black Lives Matter” alături de abrevierea sa, BLM, au crescut în frecvenţă, în timp ce teoria conspiraţiei „QAnon”, precum şi voturile „prin corespondenţă” s-au adăugat recent listei.
„Nu am mai trăit un an din punct de vedere lingvistic ca cel pe care îl trăim acum”, a spus Casper Grathwohl, preşedintele Oxford Languages.