Suntem la începutul primăverii. Tradiția spune că în această perioadă toată suflarea trebuie să poarte un mărțișor la piept, spre a fi protejați de bolile primăverii și spre a avea noroc tot anul. Dar câți sibieni mai respectă această tradiție?
Prin târgul de mărțișoare
Ca să răspund la întrebarea adresată în paragraful anterior, fac o vizită târgului de mărțișoare de pe strada Nicolae Bălcescu. Vreau să-i întreb pe comercianți cum „le-a mers” anul acesta. Întreb primul vânzător pe care îl întâlnesc în cale. Observ că are mărțișoare făcute manual, unele pictate, altele confecționate din flori uscate lipite pe rășină. „De cinci ani confecționez mărțișoare, îmi spune Roxana Coman. Anul acesta a fost mai slab la vânzări față de anii trecuți, deoarece 1 martie s-a nimerit a fi în week-end, plus că elevii au fost și în vacanță”. Pe taraba Roxanei, prețul mărțișoarelor pleacă de la 5 și ajung la 15 lei.

Ghiocelul, cel mai căutat
Îmi continui drumul printre tarabele de mărțișoare. Este în jur de ora 12. Comercianții abia și-au „deschis porțile”. Mulțime de oameni nu prea este, deși soarele arde cu generozitate. Se pare că primăvara își intră în drepturi. Vorbesc cu mai mulți vânzători, unii care au spre vânzare mărțișoare confecționate manual, alții care au făcut loc pe tarabele lor unora clasice, de fabrică, cu simbolurile specifice.
Din ce am discutat cu aceștia, clienții lor au căutat, în special, mărțișoare ce poartă simbolul ghiocelului, urmând apoi cele în formele trifoiul cu patru foi și al potcoavei. Inedit este faptul că cei ce au dorit să ofere unei persoane dragi un simbol al primăverii nu au recurs doar la simbolurile menționate anterior. Octavian are mărțișoare lucrate manual, vine de trei ani în acest târg și îmi spune că pentru el vânzarea a mers relativ la fel ca în ceilalți ani. Prețurile acestuia sunt cuprinse între 7 și 20 de lei. „Cel mai bine am vândut mărțișoarele în formă de animăluțe, eu nu am doar mărțișoarele clasice pe tarabă”, îmi mărturisește comerciantul.

De la 1 la 89 de lei
Cel mai ieftin mărțișor pe care îl văd costă un leu. M-am și mirat faptul că se mai găsesc mărțișoare la astfel de prețuri. „Le-am adus pentru bătrâneii care nu-și pot permite altele, dar doresc să dăruiască un simbol al primăverii, în principal aceștia au cumpărat de la mine”, îmi mărturisește comercianta ce le avea pe tarabă. Mă mai învârt prin târg și, dacă tot am găsit cel mai ieftin mărțișor, clar sunt curios să văd și care este cel mai scump. Dau de un vânzător care avea pe lângă brățări și alte bijuterii, un mărțișor de aur, de 89 lei.

Mărțișoarele lucrate manual, cele mai căutate
Concluzia pe care am tras-o, stând de vorbă cu comercianții, este că cei care au vândut mărțișoare lucrate manual au avut mai mult succes. Chiar dacă 1 martie a picat sâmbăta, chiar dacă cei mici au fost în vacanță, chiar dacă a fost vreme urâtă. Cum îmi spune și Mărioara Dancu, una dintre comerciantele cu state vechi din Sibiu: „Tradiția nu se pierde, ci se adaptează după cerințele societății”.
