5.2 C
Sibiu
miercuri, februarie 21, 2024

Michael Reger, preotul evanghelic care slujește în singura abație a ordinului cistercian

Cele mai citite

Preotul singurei abații cisterciene din România a fost handbalist de divizia „A” și coleg cu președintele, potrivit Consiliului Județean SIbiu.

Părintele Michael Reger, cunoscut sub apelativul afectuos „Herr Pfarrer” – „domnul părinte” în dialectul săsesc – este preotul evanghelic care își dedică viața și slujba în fosta abație a ordinului cistercian, ridicată în anul 1202.

Puțin știu că în spatele hainelor preoțești se află un fost sportiv de performanță, temut pentru puterea și precizia aruncărilor la poartă, pe care, cu multă ușurință, le făcea cu mâna stângă.

Cei aproape 2 metri înălțime și alura sportivă îi confirmă din plin statutul de fost jucător de handbal care, între 1981 și 1987 a evoluat la ”Independența – Carpați Mârșa”, echipă cu care a ajuns în diviza „A”.

„În 1983 am luat locul III la „Cupa României” și locul IV în Campionatul Național de Handbal. A fost cel mai bun an al echipei”, își amintește Michael Reger.

Născut în Roșia, județul Sibiu, Michael Reger a fost coleg de clasă cu actualul președinte al României, Klaus Werner Iohannis, în perioada când ambii studiau la Sibiu.

„Am dat examen la Institutul Teologic din Sibiu și, după cinci ani de facultate, un an ca diacon și două examene finale grele, am devenit preot evanghelic. Din 1995 sunt preot în Cârța.”

Din casa parohială, Michael Reger își rezumă, simplu, viața: „Ca sportiv, am funcționat după deviza Jocurilor Olimpice „Citius, Altius, Fortius” – mai rapid, mai înalt, mai puternic. Asta mi-a fost mentalitatea atunci. Când am devenit preot, mi-am spus: Suntem toți frați și surori. Nimeni nu rămâne în spate.”

De-a lungul aproape a trei decenii de slujire în abația cisterciană, Părintele Michael Reger a devenit o figură respectată și iubită în comunitatea locală. Prin poveștile sale pline de înțelepciune, el împărtășește turiștilor și enoriașilor importanța istorică a locului și a satului Cârța.

„Herr Pfarrer”, cel care cu mâna stângă lansa necruțător mingea în meciurile de handbal, iar cu cea dreaptă oferă binecuvântări enoriașilor, ne demonstrează din plin că județul Sibiu are oameni și locuri de poveste!

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Oferta săptămânii

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Investiții importante la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”

Clădirea Colegiului Național Pedagogic "Andrei Șaguna" va fi modernizată și mai eficientă energetic în urma derulării unui proiect de...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect