9.6 C
Sibiu
miercuri, decembrie 6, 2023

Ministrul Mediului: Românii să nu strângă PET-uri în balcon. Niciun ambalaj de acest fel nu va genera cei 50 de bani

Cele mai citite

Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon înainte de 30 noiembrie, pentru că niciun ambalaj de acest fel nu va genera cei 50 de bani acordaţi drept garanţie, a afirmat într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

„Volumul stocurilor care există deja fie în depozitele producătorilor, fie în depozitele distribuitorilor sau chiar şi în depozitele magazinelor vor fi comercializate fără sigla SGR, pentru că nu există vreun motiv ca acele recipiente să fie întoarse în fabrici.

Unele dintre ele nici măcar nu au fost produse în România, iar din punct de vedere al protecţiei mediului, acesta ar fi un lucru care nu ne-ar ajuta cu nimic.

Noi vom vinde toate acele stocuri şi pe măsură ce producătorii pun pe piaţă noile produse şi pe măsură ce se epuizează acele stocuri, bineînţeles că vor apărea pe raft ambalajele SGR.

Asta înseamnă că, în prima săptămână, spre exemplu, ne aşteptăm să vedem pe rafturi doar acele produse care au termen de valabilitate mai mic de o săptămână şi care nu puteau fi produse decât în acel interval.

Pe măsură ce Sistemul Garanţie-Returnare va funcţiona, toate aceste stocuri de apă plată, apă minerală, bere, vin, băuturi răcoritoare vor fi uşor-uşor vândute şi pe raftul magazinelor vom vedea ambalajele SGR, cele pentru care vom plăti o garanţie de 50 de bani”, a spus ministrul de resort.

Fechet a precizat că ambalajele adunate de către consumatori până la 30 noiembrie nu vor beneficia de garanţie de 50 de bani generată prin SGR.

„Nu există niciun motiv pentru care românii să strângă PET-uri în balcon, pentru că niciun ambalaj SGR fără garanţie nu va genera cei 50 de bani despre care discutăm.

Cu alte cuvinte, la RVM (echipament de preluare automată a ambalajelor n.r.) vom duce doar ambalaje pentru care s-a plătit garanţia şi care fac parte din Sistemul Garanţie-Returnare, RVM-ul nefiind setat să preia şi alte tipuri de ambalaje.

Tocmai din acest motiv, anunţ că acele PET-uri vechi, doze de aluminiu şi ce ar mai putea fi adunate prin cămară sau prin balcon, ar trebui să parcurgă traseul firesc al fracţiei reciclabile şi cetăţenii ar trebui să le ducă la punctele de colectare, pentru că ele nu vor avea nicio valoare”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, SGR nu va avea probleme de funcţionare, iar cea mai mare provocare va fi legată de sistemul IT.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Zeci de copii din Copșa Mică au primit „Bucurie într-o cutie”

60 de preșcolari și elevi din Copșa Mică au primit daruri din partea voluntarilor unei asociații româno-germane.Venind în...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect