7.3 C
Sibiu
miercuri, aprilie 17, 2024

Pericolul din munți. Trei săptămâni și șase turiști grav răniți în Munții Făgăraș

Cele mai citite

Șase turiști s-au accidentat grav în Munții Făgăraș de la jumătate lunii iunie și până acum alunecând pe limbi de zăpadă, ultimul dintre ei chiar în 2 iulie. Doi dintre aceștia sunt cetățeni străini. Toți cei șase au avut fracturi, unii dintre ei fiind chiar în stare gravă și pentru toți șase a fost nevoie de intervenția elicopterului SMURD pentru a-i lua din locurile în care s-au accidentat. Adrian David, șeful Salvamont Sibiu ne-a explicat ce se întâmplă și care sunt principalele pericole atunci când mergi vara pe munte.
Zăpada de pe Munții Făgărașului este cât se poate de normală în această perioadă a anului, însă în ultimii ani nu a fost atât de multă. Pentru că vremea este vaforabilă, turiștii urcă mai devreme pe munte fără să fie pregătiți pentru întâlnirea cu zăpada.
„Toți cei care au fost accidentați au avut o anumită cultură montană. Au fost echipați corespunzător, însă, pentru ascensiune de vară. În drumul lor au întâlnit aceste porțiuni cu zăpadă, foarte periculoase. Zăpada este încă foarte tare, chiar dacă s-au topit primii 4 sau 5 centrimetri și poți aluneca foarte ușor. E sufiecient o neatenție sau să te dezechilibrezi și asta este tot, mai ales că, deobicei, această zăpadă este pe porțiuni înclinate. De aceea sfătuiesc turiștii să se echipeze cât mai bine și să fie foarte atenți. Când întâlnesc astfel de porțiuni să evalueze foarte bine dacă pot trece sau nu”, spune Adrian David.
După zăpadă, atenție la fulgere
Zăpada pe munte nu va mai dura mai mult de două săptămâni, însă, următorul pericol este instabilitatea atmosferică, des întâlnită la altitudini înalte. „Dușmanii” principali pot fi descărcările electrice și ceața. Orice aventură pe munte este frumoasă, dar dacă nu vrem să se tranforme în dramă sau chiar tragedie, trebuie să ținem cont de câteva sfaturi. Înainte de a pleca pe munte este esențial să sunăm la meteo sau salvamont și să întrebăm despre condițiile meteo din următoarele zile. Trebuie respectate toate recomandările specialiștilor. Dacă totuși se întâmplă să fim prinși de vreme nevavorabilă sunt câteva reguli de respectat. În momentul în care atmosfera este foarte încărcată sunt de ervitat crestele. Nu se stă lângă pereți de stâncă, sub stânci sau sub copaci. Trebuie îndepărtate toate obiectele metalice. Poziția care oferă toate șansele în caz de fulger este ghemuit cât mai jos, fără a fi întins pe pământ, urechile trebuie sa fie acoperite cu mâinile, iar singurele lucruri care trebuie să atingă pâmântul sunt vârfurile tălpilor. În această poziție ambele călcâie trebuie să fie unite.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Pr. Sorin Mihalache conferențiază luni la Sibiu

Organizaţia Tinerilor din Sibiu (OTS) organizează luni, 22 aprilie 2024, o conferință cu tema „Valențele fortificatoare ale răstignirii. Observații...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect