-2.1 C
Sibiu
duminică, ianuarie 19, 2025

Programul „Anii Drumeției” – model european în proiectul „Slowdown” finanțat de Interreg Europe

Cele mai citite

În cadrul celei de-a doua întâlniri a partenerilor Proiectului „Slowdown”, organizată în regiunea Murcia, Spania, Programul „Anii Drumeției” implementat de Consiliul Județean Sibiu a fost prezentat drept exemplu de bune practici.

Cu acest prilej, Programul „Anii Drumeței”, prin care administrația județeană încurajează ecoturismul și a amenajat peste 800 de kilometri de poteci, a fost prezentat partenerilor de proiect.

„Am avut plăcerea să constatăm că Programul „Anii Drumeției” se înscrie în principiile de bază ale conceptului de „turism lent”, care valorifică potențialul comunităților locale, punând accent pe petrecerea timpului în aer liber, savurând oferta culturală și experiențele gastronomice ale locului. Desigur, am avut și ce învăța de la partenerii noștri, unii dintre ei având deja o experiență îndelungată în ecoturism”, a declarat președinta Daniela Cîmpean, care a condus delegația formată din membrii echipei de proiect și reprezentanți ai Serviciului Public Salvamont și Asociației Județene de Turism Sibiu.

În Murcia, partenerii proiectului au explorat modele de turism durabil. Printre acestea se numără reconversia clădirilor industriale în spații ecologice de cazare și organizarea de evenimente culturale, precum cele din localitatea Caravaca de la Cruz. Daniela Cîmpean a menționat că aceste exemple vor influența extinderea activităților de ecoturism din județul Sibiu, cum ar fi introducerea tururilor tematice și implementarea practicii „leave no trace”.

Proiectul „Slowdown”, desfășurat între aprilie 2024 și iunie 2028, va contribui la diversificarea ofertei turistice din județul Sibiu, inclusiv prin integrarea unor bune practici europene în legislația locală.

„Pe lângă deja cunoscutele drumeții ghidate și lecții pentru elevii, dorim să introducem tururi specializate, cum ar fi fotografia de natură, dar și implementa conceptul „leave no trace”, prin care ne asigurăm că nu lăsăm deșeuri în urma noastră. Sunt activități derulate deja de colegii noștri de proiect din Ungaria și Irlanda. Totodată, partenerii din Italia și Spania, au reușit să accesibilizeze accesul persoanelor cu dizabilități la obiective și circuite turistice, dar și să creeze cadrul legislativ care reglementează folosirea motorizatelor în zonele frecventate de turiști. Pe aceste două importante subiecte vom continua schimbul de informații, urmând să identificăm modalitățile de integrare în conceptul de „Slowdown” la nivelul județului nostru”, a mai adăugat Daniela Cîmpean.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Tânără născută în Făgăraș, printre ostaticii care vor fi eliberați de Hamas

O tânără născută în Făgăraș, Doron Steinbrecher, se numără printre ostaticii ce urmează să fie eliberați de către Hamas.Doron...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect