A avea un animal de companie nu este doar o decizie impulsivă sau o simplă dorință de a avea un partener cu care să ieșim în parc.
Este o angajare pe termen lung, plină de responsabilități și provocări. Câinii aduc multe beneficii emoționale și fizice stăpânilor lor, însă necesită și îngrijire constantă, atenție și resurse.
Un câine devine un membru al familiei, iar asta implică mult mai mult decât mângâieri și joacă. Necesită alimentație adecvată, vizite regulate la medicul veterinar, antrenament pentru a învăța să fie ascultător și o investiție constantă de timp și efort.
În acest material ne vom concentra atenția asupra câinilor. În ultima perioadă există tot mai multe activități pe care le putem face cu blănosul nostru, atât pentru a ne petrece timpul liber, cât și în scop terapeutic.
Am vorbit cu Alexandra Nicula – Stăncescu, președinte al Asociației Incluziv, despre terapiile cu câini, beneficiile de a avea un animal de companie, dar și despre responsabilități.
Când suntem pregătiți pentru a avea un câine
„Să avem un câine sau un orice alt animale de companie, în ideea în care suntem fiinţe umane, superioare animalelor, înseamnă să avem încă un membru în familie, cu tot ceea ce implică asta: dragoste necondiţionată, responsabilitate, timp alocat, efort financiar etc.
Suntem pregătiţi să avem un animal de companie când realizăm că acest aspect aduce după sine întâi responsabilitate şi apoi beneficii; că un animal de companie este un membru al familiei cu drepturi depline, că noi, oamenii suntem privilegiaţi de natură să-i putem avea în preajma noastră şi nu invers.
Suntem pregătiţi pentru un câine, de exemplu, când ne acceptăm că la 8-9 săptămâni (vârsta minimă pe care, din punct de vedere legal, un câine trebuie să o aibă la momentul la care e luat de lângă mama lui) acesta nu vine nici educat, nici nu îşi poate controla sfincterele ca să urineze doar afară, că până la momentul ieşirilor afară este necesară o perioadă de carantină (până la finalizarea schemei de vaccinare), că are nevoie să investim în el atenţie, timp şi bani pentru a-l avea sănătos şi fericit”, explică Alexandra.
Beneficiile de a avea un prieten blănos
Studiile arată că prezența unui câine reduce stresul și anxietatea, îmbunătățește starea generală de bine și poate chiar contribui la recuperarea în cazul tulburărilor emoționale. Un simplu moment petrecut mângâind un câine poate scădea tensiunea arterială și poate reduce nivelul hormonilor de stres din organism.
„Specialiștii în sănătate mintală demonstrează totodată că persoanele care au un câine sunt supuse unui risc mult mai scăzut de anxietate, depresie sau alte tulburări psihice, dar şi că prezenţa câinilor în viaţa persoanelor cu tulburări psihice are un rol important în procesul de recuperare al acestora.
Câtă vreme privim sănătatea psihică prin lentila calităţii relaţiilor interpersonale, prezenţa unui câine are un aport deloc neglijabil în ceea ce priveşte şansele ca persoanele care ies cu câinele lor la plimbare să fie parte a interacţiunii cu alţi oameni care au la rândul lor câini sau cărora le plac câinii. Acest aspect creşte şansele ca din punct de vedere al stimei de sine şi al încrederii în sine, persoanele care au un câine să beneficieze de creşteri calitative. Ceea ce ştim cu privire la capacitatea câinilor de a simţi tristeţea este că aceştia au cu abilitatea de a recunoaşte expresiile faciale, limbajul corporal şi tonul vocii asociate emoţiilor umane. Având în vedere comportamentele umane asociate acestor emoţii, avem toate şansele ca un câine să dezvolte comportamente specifice fiecărei situaţii. În acelaşi timp, rezultatele unor studii de specialitate indică faptul că procesele fiziologice asociate cu un răspuns la stres psihologic acut produc modificări ale compușilor organici volatili emanați din respirație și/sau transpirație care sunt detectabile de câini”, povestește președinta.
Singurul ONG din Sibiu care oferă servicii asistate cu animale
Asociaţia Incluziv (Terapie şi Activităţi Asistate de Animale) este singurul ONG din Sibiu care oferă servicii asistate de animale (S.A.A.), datorită faptului că benefeciază de singura echipă de terapie asistată de animale înregistrată Pet Partners (cea mai prestigioasă organizaţie din domeniul S.A.A.) încă din anul 2018.
Serviciile asociaţiei pot fi accesate de orice persoană doreşte să aducă îmbunătăţiri calităţii vieţii prin interacţiunea cu echipa de terapie asistată de animale.
Allan, un Golden Retriever în vârstă de 8 ani şi jumătate, alături de handlerul echipei de terapie asistată de animale, sunt implicaţi, de asemenea, în diferite programe menite să contribuie la educaţia non-formală a copiilor, cel mai semnificativ fiind proiectul pilot „Căţei de Poveste”, implementat la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din municipiul Sibiu. Acesta are scopul de a îmbunătăţi abilităţile de literaţie ale elevilor unei clase, prin prezenţa echipei de terapie asistată de animale la ateliere de citit alături de Allan.
„Considerând esenţială educarea copiilor în vederea interacţiunii în siguranţă copii-câini, echipa de terapie asistată de animale a asociaţiei Incluziv, organizează ateliere interactive în şcoli şi grădiniţe în perioada Şcoala Altfel, prin care copiii învaţă cum să se poarte şi ce e indicat să facă sau să nu facă pentru a evita incidentele neplăcute în timpul interacţiunii nu câinii”, încheie Alexandra.
Nu în ultimul rând, Asociaţia Incluziv oferă servicii de terapie asistată de animale copiilor cu tulburări de neurodezvoltare şi celor cu dizabilităţi neuro-motorii care solicită servicii asistate de animale.
Din păcate, sunt foarte mulți oameni care vor un animal de companie educat, care să nu necesite prea multă atenție, însă acest lucru nu este posibil. Un câine are nevoie de atenția ta și decizia de a-l integra în familie trebuie să fie una „rumegată”, și nu una luată din impuls.