6.2 C
Sibiu
marți, februarie 20, 2024

Sindicatul Filarmonicii de Stat Sibiu cere demisia managerului Cristian Lupeș

Cele mai citite

Membrii SAIFS, parte a Federației Naționale a Lucrătorilor, ajung la capătul răbdării în conflictul de muncă și solicită demisia imediată a managerului Filarmonicii de Stat Sibiu.

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) a emis astăzi un comunicat de presă în care anunță că răbdarea membrilor colectivului artistic a atins punctul critic, determinând sindicatul să ceară demisia managerului Cristian Călin Lupeș.

„În momentul în care, din luna octombrie, ne aflăm într-un conflict de muncă și s-au depășit toate limitele stabilite, inclusiv de Consiliul Județean Sibiu, și în ciuda eforturilor nenumărate depuse de SAIFS (Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu), managerul Cristian Lupes a ales să continue cu un management dictatorial, abuziv și concentrat pe imaginea sa personală.

Astfel, în loc să continue dialogul pentru a finaliza Contractul Colectiv de Muncă (CCM) și, inclusiv, în loc să înceapă anul cu urări de bine, înainte de a pleca în Statele Unite, a emis o nouă decizie de cercetare disciplinară a unui membru de sindicat, bazată pe referate făcute la comandă. Aceasta a fost alcătuită pentru o comisie de cercetare disciplinară care funcționează în afara legilor în vigoare.

Cercetarea disciplinară este îndreptată către același coleg căruia, cu o lună înainte, managerul a încercat să-i elimine postul din organigramă. Este evident pentru opinia publică că persoane precum managerul Lupes Cristian nu au ce căuta în posturile publice sau la cârma instituțiilor.

Managerul nu respectă legea în vigoare și nici diversitatea și pluralitatea opiniilor și preocupărilor angajaților și cetățenilor. Având în vedere principiile conform cărora „deciziile politice trebuie să servească interesul cetățenilor și să răspundă la nevoile justificate ale cetățenilor”, membrii SAIFS spun clar și răspicat: DEMISIA lui Lupes, din următoarele motive:

I. Incapacitatea de a dialoga cu angajații, menținerea unei stări tensionate și abuzurile la care salariații sunt supuși, așa cum stau dovadă zecile de procese aflate pe rolul instanțelor, majoritatea câștigate de angajați. Un raport de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale Consiliului Județean Sibiu la data de 31.12.2022, realizat de Camera de Conturi Sibiu, indică faptul că Filarmonica de Stat Sibiu se confruntă cu litigii în valoare de 1.587.572 de lei, situație neabordată corespunzător de către manager.

II. În exercitarea atribuțiilor de serviciu, managerul a decis, cu bună știință, ner respectarea hotărârilor judecătorești, generând executări silite și emitând decizii abuzive, unele anulate ulterior de instanțele judecătorești. Aceste acțiuni au dus la o scădere cu 20% a numărului de angajați în instituție de la sosirea lui pe post și până în prezent.

III. Incapacitate managerială, reflectată în faptul că timp de 10 luni de zile, managerul Lupes nu a fost capabil să negocieze un Contract Colectiv de Muncă, deși propriul său program de management pentru perioada 2022 – 2026 prevedea renegocierea CCM. De asemenea, instituția nu are CCM valabil încheiat din anul 2022.

SAIFS a dat dovadă de bună credință și de înțelegere, chiar și după greva de avertisment, încercând să evite greva generală și continuând negocierile pentru CCM. Cu toate acestea, managerul instituției a tratat sindicatul cu indiferență și superioritate, ignorând dispozițiile legale și plecând în Statele Unite, chiar în condițiile unei situații tensionate în instituție.

Toate aspectele prezentate afectează grav imaginea instituției și aduc multiple daune morale, materiale și psihologice angajaților. De asemenea, creează deservicii publicului iubitor de artă, evidențiind că un act cultural de calitate necesită colaborarea dintre artiști și personal tehnic, iar nu doar un management defectuos.”

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Oferta săptămânii

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Investiții importante la Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna”

Clădirea Colegiului Național Pedagogic "Andrei Șaguna" va fi modernizată și mai eficientă energetic în urma derulării unui proiect de...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect