2.4 C
Sibiu
marți, decembrie 3, 2024

Solstițiul de vară, ziua în care soarele stă și cucul nu mai cântă

Cele mai citite

Solstițiul de vară începe în această după-amiază, la ora 18.45, iar ziua de 21 iunie este cea mai lungă din an și marchează începutul verii astronomice. De mâine, ziua se va micșora, iar nopțile vor fi mai lungi, până la 21 decembrie, atunci când are loc solstițiul de iarnă.
De la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” aflăm că denumirea de solstiţiu – „Soarele stă” este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mişcării Soarelui în raport cu declinaţiile acestuia. Soarele aflându-se la culminaţie (pentru latitudinea medie a ţării noastre) la 67° 52′ deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore şi 32 de minute, durata nopţii fiind de numai 8 ore şi 28 de minute.
Tradiții și legende
În trecut, oamenii acordau o atenție deosebită acestei zile, asociind momentul cu noi începuturi, șansa de a renaște și de a se reinventa. Tocmai din acest motiv, batrânii spun că această perioadă este cea mai bună pentru căsătorii și pentru fertilitate. Mai mult, pentru ei ziua solstițiului de vară era un reper pe baza căruia stabileau calendarul muncilor agricole. În România, această zi este asociată cu sărbătoarea Sânzienelor sau Drăgaica, pe care o celebrăm, an de an, în ziua de 24 iunie. Tradițiile spun că de la solstițiul de vară și până în noaptea de Sânziene se aprind focuri pentru ca flăcările să purifice Pământul și să îndepărteze dăunătorii. Focul este dătător de viață și pentru oameni pentru că prin el, spun bătrânii, bolile și necazurile se fac scrum.

Publicitate
Ultimele știri

Vreți să înmatriculați o mașină second hand? Aveți nevoie de RAR Auto-Pass

Din 1 decembrie, vânzătorii de autovehicule rulate din România sunt obligați să obțină certificatul „RAR Auto-Pass” de la Registrul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect