21.3 C
Sibiu
sâmbătă, iunie 14, 2025

Tiktok, rampa de lansare a celor mai ciudate provocări, încotro?

Cele mai citite

Cu peste 8 milioane de utilizatori în România, platforma Tiktok prinde tot mai mult teren în rândul tinerilor, vulnerabili la tot felul de trenduri si provocări trecătoare, dar cu efecte pe termen lung asupra sănătății și integrității lor.

Vă propunem o retrospectivă a celor mai periculoase provocări care au avut loc în 2025 pe această platformă.

banner
banner
banner

Începutul de an a adus în atenția societății civile provocarea #paracetamol, care a cuprins tineri din SUA până în Europa.  Provocarea nu este nouă, ci a apărut pentru prima data acum 10 ani, când se răspândea foarte mult pe rețelele Facebook și Instagram.

A urmat apoi provocarea #droppingthingsonmyfoot în care ”participanții” își aruncau obiecte grele pe picior, după care dădeau o nota durerii de la 1 la 10.

Un alt scandal care a atras atenția Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopției a fost al unei mame care și-a pus bebelușul într-o cădiță cu zăpadă, pentru a-i crește imunitatea copilului.

Luna trecută, inspirat de tikotok, un copil din județul Botoșani a dat foc școlii, cu o sticlă cu benzină, căreia i-a dat foc.

În prezent, platforma lucrează la ștergerea conținutului periculos și încurajează șa raportarea conținutului preiculos. Are și câteva sfaturi pe care le recomandă:

OPREȘTE-TE (Stop): ia o mică pauză.

GÂNDEȘTE-TE (Think): este sigură? Este periculoasă? Este reală? Dacă nu ești sigur, consultă-te cu un adult sau cu prietenii sau caută mai multe informații din surse online autorizate.

DECIDE: dacă este riscantă sau dăunătoare, sau dacă nu ești sigur dacă este, nu participa. Nu merită să te pui pe tine sau alte persoane în pericol.

ACȚIONEAZĂ (Act): raportează provocările dăunătoare sau farsele în aplicație. Nu le distribui.

Noi eliminăm conținutul care prezintă comportamente periculoase, dăunătoare sau ilegale. Vom elimina, de asemenea, videoclipurile care discută despre provocări periculoase dacă conțin avertismente nefondate care urmăresc să răspândească frică și panică sau includ instrucțiuni sau descrieri ale unui comportament dăunător. Dacă nu ești sigur că un videoclip este potențial dăunător, raportează-ni-l și noi îl vom analiza. În cazul în care consideri că cineva este în pericol iminent, ar trebui să contactezi forțele de ordine.

Tiktok

Am încercat să căutăm pe tiktok o serie de provocări periculoase, dar video-urile au fost sterse.

Publicitate
Ultimele știri

Președintele Nicușor Dan susține ideea unirii României cu Republica Moldova

Președintele României, Nicușor Dan, a declarat că susține ideea unirii României cu Republica Moldova, subliniind că acest obiectiv istoric...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect