-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Altitza lui Gigi Căciuleanu, cea mai bună prefigurare a Zilei Universale a Iei

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Baletul Operei Naționale București, a fost prezent ieri, în deschiderea celei de-a 30-a ediții a FITS, cu Altitza & Joc‘n Joc, a cărui coregrafie și regie este semnată de Gigi Căciuleanu. Spectacolul a avut loc pe scena Centrului Cultural „Ion Besoiu”. Evenimentul a coincis fericit cu sărbătorirea Zilei Universale a Iei, 24 iunie.

Gigi Căciuleanu, dansator, coregraf român și profesor, este cunoscut publicului sibian de la edițiile precedente a FITS. Am văzut în festival Carmina Burana, cu actorii de la Teatrul Național din Târgu Mureș, sau Emoji Play, cu dans-actori de la Teatrul Excelsior din București.

În spectacolul de ieri, a fost întâia oară când l-am văzut pe scenă, interpretând. Monologul său introductiv, Joc‘n Joc, combină scurte momente de dans și un periplu prin istoria limbajului scris și al dansului, de pe toate continentele. Chiar dacă mișcările dansatorului nu au fost extrem de complicate, au impresionat prin tensiunea și vibrația transmise și cu ajutorul luminilor. Coregraful a adus pe scenă povestea felului în care mișcarea influențează scrisul și scrisul influențează mișcarea. Totul cu umor și foarte multă emoție. Titlul este inspirat de dublul sens al cuvântului ”joc”, cel de ”joacă” precum și cel de joc, dans popular.

Coregraful ”desenează” dansul, în linii și volume

Cuvântul CORE-GRAFIE conține conceptul de scriere. DANSUL se „desenează” în linii și volume, POEZIA se „construiește” ca o piesă coregrafică, Vorbele ca și Gândurile (se) „dansează” într-o geometrie de imagini, într-o broderie de semne și sensuri…” – Gigi Căciuleanu

Partea a doua a spectacolului de ieri a fost „Altitza”, o coregrafie a lui Gigi Căciuleanu, pe muzică de Dan Dediu, cu Baletul Operei Naționale București. Am văzut pe scenă șapte perechi, îmbrăcați oarecum asemănător, în alb și negru, cu detalii minimaliste roșii, reprezentând motive tradiționale românești.

Coregrafia inspirată, precum și proiecțiile cu detalii ale altiței, au recreat pe scenă minunea tradițiilor românești. Altița este elementul dreptunghiular al iei, brodat cu simboluri și forme geometrice abstracte sau stilizate. Acesta a fost recreat prin dans, balerinii apăreau în posturi de cruciulițe sau spirală, cerc. Cercul din hora românească sau cercul stilizat pe ii. Spectacolul a impresionat prin dinamism și fluiditatea mișcărilor.

Foto FITS

Lucrarea „Altitza” a fost înregistrată de Orchestra Operei Naționale București în studiourile Radio România, conducerea muzicală Daniel Jinga. Asistentă regie si coregrafie Lelia Marcu-Vladu, scenografie, costume Viorica Petrovici. Cristian Simon a fost responsabil de light design, proiecțiile au fost realizate de Dilmana Iordanova.

Mâine, 25 iunie, îl puteți revedea pe Gigi Căciuleanu, în spectacolul Text Shop. Acesta va avea loc la orele 17:00, la Filarmonica de Stat Sibiu. Bilete găsiți aici.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect