22.4 C
Sibiu
duminică, mai 28, 2023

Bilanțul Filarmonicii de Stat din Sibiu. Unora dintre angajați le dă cu minus

Cele mai citite
Cristina Voicu
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Dirijorul Cristian Lupeș, managerul instituției, a prezentat astăzi într-o conferință de presă bilanțul Filarmonicii de Stat din Sibiu pentru anul 2022 și perspectivele pentru 2023.

Bilanțul Filarmonicii de Stat din Sibiu arată o creștere a numărului de evenimente culturale organizate sau găzduite, de la 70, în anul 2019, la 235, în 2022. Veniturile proprii din activitatea de bază sunt, potrivit managerului instituției, printre cele mai mari din țară.

banner

Instituția se laudă și cu mai multe activități dedicate copiilor și tinerilor. În 2022 au fost organizate 85 de astfel de acțiuni, față de 7 în 2019. Conducerea speră să atragă pe această cale public de vârste diferite la concertele Filarmonicii și să dezvolte gustul tinerei generații pentru muzica clasică.

Vizita prințului Charles, motiv de mândrie

Actualul Rege Charles al III-lea al Marii Britanii a vizitat anul trecut Filarmonica sibiană cu ocazia conferinței Think Forest, organizată de European Forest Institute. Filarmonica de Stat din Sibiu a fost co-organizator al acestui eveniment.

În cinstea acestei vizite, Stagiunea 2022/2023 se numește „EChO, nume ce are la bază atât conceptul de sunet, ca resursă artistică, cât și cel de ecologie.

Managerul Filarmonicii a explicat că și-au propus să ofere artiștilor invitați, în locul tradiționalului buchet de flori, mai degrabă un simbol, un copac plantat, care să poarte numele artistului. Deocamdată această idee, cea a unei ”păduri muzicale” sau ”pădure a artiștilor”, a rămas la stadiul de proiect. Nu a fost identificat terenul disponibil pentru punerea în practică.

Conferința de presă a fost prilejul unor schimburi de replici între manager și câțiva dintre angajații instituției

Pianista Monica Florescu, lider de sindicat, și violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev au contestat în conferința de presă câteva dintre deciziile echipei de management a Filarmonicii. Nemulțumirile se datorează proceselor existente pe rol cu instituția, majoritatea pentru revendicări salariale, procedurii de angajare a unor membri noi ai personalului sau deciziilor privind investițiile anului trecut. Artiștii criticau decizia de a investi în proiectul de reparație și modernizare a teraselor Sălii Thalia și ar fi preferat mai mulți bani pentru instrumente.

Managerul Filarmonicii a precizat că toate deciziile luate sunt susținute legal și le-a spus celor prezenți că ”nu se poate să mulțumești pe toată lumea”. Sperăm ca actul artistic să nu aibă de suferit în urma controverselor interne.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Continuă greva în învățământ. „Guvernul nu a rezolvat cerința esențială”

Greva generală din Educaţie continuă, pentru că, după trei zile de pauză în negocieri, executivul nu a venit cu...
spot_img

Știri pe același subiect