0.2 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Eveniment de excepţie în Mărginimea Sibiului. Lucian Giura şi Maura Geraldina Giura şi-au lansat ultimele 3 volume la Sălişte

Cele mai citite

Eveniment cultural important în Mărginimea Sibiului. Istoricul Lucian Giura şi soţia sa, Maura Geraldina Giura, au lansat, recent, la Sălişte, în Sala de Festivităţii a Liceului Tehnologic Ioan Lupaş, 3 cărţi importante pentru cultura şi istoria naţională: “Studii astriste”, “Stephan Ludwig Roth şi românii. Antologie” şi „Avram Iancu, Mărturii istorico-literare”. Gazda reuniunii culturale a fost Marius Boromiz, directorul Liceului Tehnologic Ioan Lupaş din Sălişte.

Editate ca multe alte cărţi ale intelectualilor sibieni, şi nu numai, la Editura Techno Media, lucrările semnate de Maura Geraldina şi Lucian Giura scot la lumină, din adâncuri de arhive sau din de mult neglijate depozite de biblioteci, date, informaţii şi afirmaţii ale unor valoroşi scriitori referitoare la ce a însemnat Asociaţia transilvană pentru literatura română şi cultura poporului român sau rolul jucat în destinul neamului de români de către Stephan Ludwig Roth ori de „mucenicul libertăţii noastre”, Avram Iancu. Printre cei care au vorbit la acest eveniment important s-au numărat Tiberiu Costăchescu, istoricul Vasile Crişan, Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Sibiu, oameni de cultură din Mărginimea Sibiului şi nu numai. Alocuţiunile au fost completate cu o serie de cântece patriotice şi populare din zona Mărginimii Sibiului, într-o atmosferă de sărbătoare. Totodată, în finalul întâlnirii a vorbit şi istoricul Marius Boromiz, directorul liceului, care a punctat câteva dintre evenimentele care au fost organizate în ultimlele luni de cadrele didactice ale liceului, dar şi despre proiectele de viitor ale comunităţii din Sălişte. Totodată, în acest an conducerea liceului şi-a propus să aniverseze şi câteva evenimente importante, cum ar fi: 140 de ani de la naşterea lui Onisifor Ghibu, fiu al Capitalei Mărginimii Sibiului (născut în Sălişte) şi 200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, părintele învățământuui modern românesc.

Lucian Giura, cu o activitatea didactică, publicistică și editorială prestigioasă, s-a făcut cunoscut prin pasiunea pentru documentare, scoțând în actualitate și valorificând texte scrise sau tipărite care contribuie la cunoașterea mai bună a istoriei și prin calitățile sale analitice și de sinteză, reușind performanțe de interpretare a unor fapte din istorie și a sensurilor lor actuale. În cartea „Avram Iancu. Mărturii istorico-literare”, demersul lui Lucian Giura este meritoriu pentru că ea este cea mai cuprinzătoare antologie pe „tema” Avram Iancu ce cuprinde texte/documente istorice, evocări în scrieri memorialistice și cuvântări și texte literare, așadar „mărturii istorico-literare”, cum aflăm, explicit din titlu. Selectarea textelor ce țin de domeniul istoriei, cum era de așteptat, dovedesc competența unui reputat istoric. Sunt alese texte elocvente pentru reliefarea figurii marelui patriot ce a avut o soartă de adevărat martir. Semnatarii acestor texte sunt și personalități cunoscute, cum ar fi: George Barițiu, Axente Sever, Alexandru Papiu-Ilarian, Vasile Goldiș, Nicolae Iorga, Ioan Lupaș, Silviu Dragomir, Pompiliu Teodor și mai puțin cunoscute ca Traian Mager, Petru Ilcuș, Sever Stoica ș.a. Sunt cuprinse și documente de arhivă și articole nesemnate din diverse publicații, mai ales transilvănene. Această valoroasă și, credem, unică antologie, apărută în anul comemorării a 150 de ani de la moarte, este un omagiu adus lui Avram Iancu.

În altă ordine de idei, prin articolele reunite în volumul, sugestiv intitulat Studii astriste. Prin cultură, la putere, autorii readuc în atenția cititorului o faimoasă instituție identitară, constituită la Sibiu, în anul 1861, și desființată în 1950. Este vorba despre Asociațiunea transilvană pentru literatura română și cultura poporului român – ASTRA. Continuatoare a spiritului Școlii Ardelene, precum și a ideilor revoluției de la 1848, ASTRA a contribuit – prin programul său cultural-național, răspândit în toate ținuturile românești – la Unirea cea Mare din 1918. Fizionomia epocii se conturează, în bună măsură, grație acțiunilor Asociațiunii, care își deschide porțile nu doar românilor transilvăneni – organizați pe „despărțăminte”, în anul 1869 –, ci și unor membri noi, exponenți ai culturii din Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina, Basarabia, Dobrogea. „Maura Geraldina Giura și Lucian Giura, autorii lucrării, au desfășurat cu cerbicie o muncă de cercetare de peste două decenii, în numeroase arhive/biblioteci, descoperind documente noi, de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul cultural din Transilvania, regiune istorică a României. Cu patima vie a condeierului și spiritul scormonitor al istoricului, au fost minuțios parcurse documente inedite, aparținând Despărțămintelor „Astrei”: Mediaș, Toplița, Deva, Sebeș.Trudă, abnegație, pasiune – calități din ce în ce mai rar întâlnite în lumea noastră cea grăbită…”, menţionează în descrierea cărţii doamna Doina Florea.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect