12.3 C
Sibiu
vineri, mai 10, 2024

Abuz incredibil al Poliției Sibiu: persoana care a sunat la 112 pentru a sesiza bătaia din strada Dorului a fost amendată

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Poliția Sibiu a amendat cu 500 de lei o persoană care a apelat serviciul 112 în cazul bătăii din strada Dorului, din luna septembrie. În mod inexplicabil, deși cazul a fost cercetat de polițiștii sibieni, cel care a sunat la 112 a fost sancționat.
Celebrul scandal public, care a avut în centru violențe ieșite din comun aplicate unei femei, de un bărbat, în plină stradă, a făcut victime și în rândul persoanelor nevinovate. Persoana care a sunat la 112 a fost amendată de polițiști, pentru că la momentul sosirii la fața locului a agenților conflictul se încheiase. Amenda este inexplicabilă în primul rând pentru că acest caz a fost cercetat de polițiști imediat ce filmul violențelor a fost publicat de presă. ”Polițiștii Secției 1 Poliție Urbană Sibiu au efectuat verificări și au identificat părțile implicate și sunt efectuate în continuare cercetări pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt”, a declarat Luciana Lazăr, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu, la acel moment. Exact aceiași polițiști care au aplicat amenda.
Cel care a sunat la 112, care dorește să-și păstreze anonimatul, este contrariat. “Am sunat la poliție, la 112, pentru a le spune despre conflictul din fața blocului. Un tânăr bătea cu bestialitate pe o fată, iar în timp ce eram în conversație cu agentul de poliție acesta s-a oprit și s-a îndreptat nervos spre magazinul PROFI. După ce le-am povestit, m-au întrebat dacă mai e nevoie de intervenția lor, iar atunci eu le-am spus că e la alegerea lor. Am încheiat convorbirea și după 20 de minute am fost nevoită să plec din oraș. În toate acele minute nu i-am văzut să vină.” Până aici, totul a fost în limite firești. O bătaie în stradă, încheiată, un apel la 112, dat din simț civic. Totul părea că s-a încheiat cu bine.
“În data de 10 octombrie am primit un plic, care conținea o amendă, că în data de 14 septembrie i-am sunat și le-am semnalat un scandal în față la PROFI, fapt nereal în urma deplasării lor.”, mai povestește persoana, care spune că va contesta amenda la tribunal, pentru că nu i se pare corect să fie amendată pentru ce a făcut.
Procesul verbal, semnat de agentul M.V., de la Secția 1 Poliție Urbană, menționează (destul de greu de citit, din cauza scrisului indescifrabil) că persoana sancționată “a apelat 112, semnalând că în fața magzinului Profi de pe strada Dorului este un scandal, fapt nereal, în urma deplasării la fața locului.” Asta înseamnă că polițiștii au fost acolo și nu au reușit să afle nimic despre bătaia din stradă. Mai mult, agentul spune în același proces verbal că a luat legătura cu persoana la nr. de telefon 074….9 “pentru relații și detalii” dar persoana a spus să nu mai fie deranjată. Problema este că numărul de telefon menționat de agent este diferit de numărul de la care s-a sunat la 112, lucru ușor de verificat.

Poliția Sibiu ne-a transmis o poziție total diferită. Practic, polițiștii spun că apelul susținea că persoana a semnalat un scandal “într-un magazin situat pe strada Dorului”, ceea de diferă de ce a scris agentul în procesul-verbal.
“Apelul a fost preluat spre competentă soluționare de către un echipaj din sistemul de ordine și siguranță publică al Secției nr.1 Poliție Urbană Sibiu, care a ajuns la fața locului în 3 minute.
Pe numărul de telefon înregistrat în urma apelului 112, polițiștii care au răspuns la sesizare, au sunat înapoi. Apelanta a cerut sa nu fie deranjata, menționând ca nu a apelat ea 112.” Cel mai probabil, dacă au sunat pe numărul greșit, e normal ca răspunsul să fie cel de mai sus, fiind vorba despre o altă persoană.
Dar polițiștii au făcut și verificări la fața locului, susțin în răspunsul trimis redacției: “În paralel, politistii au verificat aspectele sesizate cu personalul aflat în magazinul indicat de apelantă, cu persoanele aflate în acel moment în stradă, precum și cu vecinii de apartament ai femeii. Aspectele sesizate nu au putut fi confirmate de nicio persoană.” Repetăm: asta înseamnă că nu au reușit să afle despre bătaia din stradă, deși au fost la fața locului. A fost nevoie ca presa să publice, o zi mai târziu, filmul scandalului, pentru ca secția să se sesizeze.
Problema este, însă, că femeia a rămas cu amenda dată, fără ca Poliția Sibiu să facă un efort pentru a anula amenda aplicată ilegal.
“Având în vedere aceste aspecte, apelanta a fost sancționată cu amendă în valoare de 500 de lei pentru apelare falsă conform art. 2 pct. 11 din Legea 61/1991. Sancțiunea s-a aplicat în lipsă, procesul verbal de constatare a contravenției fiind comunicat prin Poșta Română, conform prevederilor legale în vigoare.”

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Sfaturi de la polițiștii sibieni: Atenție când faceți operațiuni financiare la bancomate sau ghișeele băncilor

Pentru un sfârșit de săptămână liniștit, polițiștii recomandă sibienilor să aplice un minim de măsuri de siguranță, indiferent de...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect