19.1 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 13, 2024

În inima urgențelor. Studentă la Medicină și voluntară SMURD

Cele mai citite

Articol de Anda Vieru

Între sălile de curs ale Facultății de Medicină și haosul creat de sirenele ambulanțelor, o găsim pe Alexia Mârză. Studentă în anul IV și voluntară în cadrul SMURD, tânăra își dedică tot timpul liber pasiunii pentru salvarea vieților.

Pentru ea, fiecare lecție învățată în sălile de clasă își găsește aplicație în situații reale de urgență, iar fiecare experiență din misiunile SMURD îi modelează perspectiva asupra medicinii și, poate, asupra vieții.

Ceea ce o ajută pe Alexia să jongleze cu ușurință și în ritm alert este pasiunea ei pentru medicină, care depășește limitele unui simplu curriculum școlar, dar și pasiunea pentru ajutorul oferit celor din jur: ”Voluntariatul a fost încă din liceu una dintre activitățile mele preferate în timpul liber. Mereu mi-a plăcut să fac parte din grupuri de oameni cu un scop comun, acela de a ajuta, de a încerca să facă o schimbare în lumea noastră, fie ea cât de mică.

Voluntariatul în cadrul SMURD Sibiu a fost ceva ce am așteptat încă de când am descoperit pasiunea mea pentru medicină, întrucât deschide orizonturi complet noi, iar contactul cu pacientul încă din anii preclinici are un impact imens pe termen lung. Mai mult de atât, știam că ceea ce voi face în cadrul acestui serviciu, mă va modela ca și viitor medic, îmi va creiona empatia, va crește înțelegerea abordării medic-pacient și îmi va deschide noi abordări asupra actului medical.”, mărturisește Alexia.

Voluntară în cadrul SMURD

Alexia este paramedic voluntar pe ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă (TIM-C1), adică lucrează pe linia de front a intervențiilor de urgență. Astfel, pentru a deveni voluntar SMURD pe ambulanța de Terapie Intensivă, Alexia ne mărturisește că este necesar să fii student în cadrul Facultății de Medicină: ”Apoi, urmează congresul Zilele Medicinei de Urgență Sibiene (ZMUS) în cadrul căruia vă puteți înscrie și să specificați că doriți să faceți voluntariat pe ambulanță de Terapie Intensivă Mobilă.

Următorul pas este ca noi și medicii să vă îndrumăm pe noua voastră cale. Cu toate acestea, poți deveni voluntar SMURD și dacă nu ești student al Facultății de medicină. La nivelul ISU Sibiu există un program de voluntariat numit “Salvator din Pasiune”, care este dedicat tuturor oamenilor care doresc să facă parte din acest serviciu și poate fi accesat de persoanele care au peste 16 ani. Diferența constă în faptul că un voluntar, student la medicină, va face voluntariat pe ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă, pe când un voluntar care nu este student la medicină va face voluntariat pe ambulanța SMURD încadrată cu paramedici”.

La fel ca în orice meserie, există niște calități esențiale pe care o persoană trebuie să le aibă.

„Calitățile necesare în acest domeniu sunt responsabilitatea, promptitudinea, înțelegerea și pasiunea care ne unesc, însă acestea sunt învăluite în multe alte caracteristici personalizate care aduc un plus în situații critice. Noi credem că dorința de a învăța și iubirea pentru acest domeniu sunt definitorii în a ajunge un bun voluntar. Restul se dezvoltă pe parcursul drumului pe care l-am ales”, spune Alexia.

“Doar împreună putem face o schimbare, putem să creștem calitatea actului medical și rata de supraviețuire a pacientului”

Pentru ei, fiecare misiune devine o poartă spre necunoscut, iar adrenalina și responsabilitatea cresc odată cu sunetul sirenelor de ambulanță. Voluntarii SMURD devin martorii și participanții activi la scenarii diverse, de la accidente rutiere și urgente cardiace, până la situații obstetricale și interventii în medii extreme.

“Cea mai memorabilă experiență pentru noi este momentul în care simțim pentru prima dată la un caz că am făcut parte dintr-o echipă atât de bine instruită, care a reușit să readucă un iubit membru al unei familii înapoi în brațele celor dragi. Din punctul meu de vedere, chiar dacă fiecare dintre noi avem o experiență unică ce ne deschide această cale, acesta este momentul în care realizăm de ce am ales acest domeniu. Nu cred că pot să descriu în cuvinte metamorfoza interioară și cascada de emoții care ne cuprind pe fiecare în asemenea momente. Pot să spun doar că acela este momentul care o să ne urmeze toată viața”, povestește Alexia.

Situațiile critice

Situațiile de urgență în domeniul medical reprezintă capitole intense și critice în lumea asistenței medicale. Personalul SMURD se confruntă cu situații de urgență directe, fiind adesea primii care ajung la locul incidentelor. Ei trebuie să opereze într-un mediu dinamic și uneori periculos, tratând pacienți în stare critică și oferind asistență medicală în timp real, ceea ce este, de cele mai multe ori, stresant.

„Medicina de urgență prespitalicească nu este un drum creionat doar de experiențe plăcute, lucru pe care îl știm toți cei care activăm în acest domeniu. Astfel, stresul face parte din acest serviciu, deoarece situațiile în care putem să ne aflăm pot să fie foarte imprevizibile. Însă, noi ca și voluntari, în încercarea de a urma arta medicinei, învățăm să ne încărcăm pozitiv din fiecare intervenție cu final fericit și să culegem cât de multe învățături. Mai mult de atât, puterea interioară pe care o conturăm acum are un impact foarte puternic în viitor asupra noastră și ne învață să o punem într-un echilibru cu empatia, emoțiile și relațiile medic-pacient, necesare unui act medical de calitate”, ne mai mărturisește ea.

Echilibrul dintre facultate și voluntariat

“O sarcina foarte importanta în voluntariatul nostru este acoperirea gărzilor 24/24, fără a fi descoperite, indiferent de sărbători, programul personal sau facultate. Astfel, îmbinarea celor două, ca și studenți la Medicină, este necesară dacă îți dorești să faci parte din acest serviciu. Nu este întotdeauna ușor, însă prin pasiune reușim să găsim mereu o cale de mijloc și chiar și după o noapte lungă, nedormită, învățăm să ne regăsim în acest domeniu”, spune Alexia, întrebată despre menținerea unui stil de viață echilibrat între cele două responsabilități ale ei.

Un pas important spre a deveni un doctor bun este conturarea acestui vis în mod practic. Astfel, cu toate că viața Alexiei se învârte acum în jurul situațiilor de urgență, ea aspiră la o specializare în chirurgie și la a aduce contribuții semnificative în domeniul medical.

“Oricât de mult iubesc medicina de urgență și cât de multe mi-a oferit de-a lungul acestor ani, visul meu încă din perioada liceului și domeniul care se pliază cel mai bine pe personalitatea mea este în sfera chirurgicală. Sunt convinsă de faptul că voi putea aduce un plus în domeniul ales de mine datorită acestor calități învățate pe ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă”.

Pe cei care doresc să îi urmeze calea, Alexia îi sfătuiește să facă ce iubesc: ”Sfatul meu primordial este să faceți ceea ce iubiți și, în același timp, să iubiți ceea ce faceți. Odată ce respectați această cerință și munciți din greu, o să culegeți roadele unei călătorii inegalabile, pentru care o să vă mulțumiți de-a lungul întregii vieți”.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Lansarea candidaților PNL Sibiu la alegerile locale. Show-electoral și propagandă liberală

Cosmin PALPNL Sibiu și-a lansat candidații pentru alegerile locale din 9 iunie, vineri seara, la Redal Expo.Raluca Turcan, președintele...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect