Articol de Romeo Petrașciuc și Cosmin Pal
Am făcut o incursiune în Parcul Belvedere, la o săptămână de la inaugurare, să vedem cum receptează sibienii acest proiect major ce le e destinat și cum a ”evoluat” el după câteva zile.
Pe 6,4 hectare se întinde noul Parc Belvedere, fiind amenajat de Primăria Sibiu de la zero, prin reconversia unui teren care era folosit înainte ca depozit de deșeuri de construcții. Terenul a fost curățat, stabilizat și amenajat cu pământ fertil, iar apoi s-au plantat aproape 600 de arbori, peste 6.000 de plante și s-au creat 48.000 de metri pătrați de zone verzi. Și pentru că s-a dorit ca parcul să fie un spațiu pentru timp liber activ, au fost amenajate terenuri pentru sport și pentru joacă. Valoarea totală a investiției este de 3,9 milioane de Euro, din care 3,5 milioane de Euro reprezintă finanțare europeană nerambursabilă, restul fiind contribuția Primăriei Sibiu la proiect.
Caracteristicile noului parc
- Excavarea a 60.000 de metri cubi și reprofilarea pantei prin reumplere cu balast, piatră spartă și pământ. S-au creat astfel 4 terase circulare pe care au fost amenajate de asemenea zone de liniște și relaxare
- Așternerea a aproximativ 25.000 mc de pământ fertil, care să susțină zona verde care include 585 arbori din 20 de specii, 6.000 de plante perene și 48.000 mp de zonă verde, mare parte fiind amenajată prin hidroînsămânțarea suprafeței cu specii de floră cu un grad ridicat de biodiversitate, iar restul cu gazon rulat, pretabil pentru trafic. Zonele verzi sunt dotate cu sisteme automate de irigare.
- Crearea unei platforme cu terasă panoramică, cu vedere spre munții Cindrel și râul Cibin
- Instalarea unui sistem de iluminat public eco-eficient, alcătuit din peste 200 de stâlpi de iluminat, de diverse dimensiuni și 37 de proiectoare pentru iluminat ambiental.
- Amenajarea unui inel de apă și a unei fântâni arteziene cu jeturi de apă iluminate multicolor
- Instalarea a 6 cișmele cu apă potabilă, din care 2 sunt adaptate pentru animalele de companie
- Amplasarea mobilierului urban specific – bănci, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete – și 2 toalete publice cu autocurățare și acces automat
- Instalarea a 11 hotspot-uri care asigură WiFi gratuit în zona parcului.

De ce activități se pot bucura sibienii în parc
- Plimbări pe aleile noului parc. Pe lângă cele 40 de bănci, pentru relaxare a fost amenajată și o zonă cu hamace
- Fotbal, baschet, handbal și volei pe terenul multifuncțional
- Minigolf, pe un teren cu 11 insule, cu suprafața artificială
- Calistenics/workout/fitness pe un teren de 150 mp, proiectat împreună cu persoane care chiar practică acest tip de sport. Patru echipamente de fitness sunt dedicate seniorilor și persoanelor cu dizabilități
- Pump track, în zona special amenajată pentru bicicliștii pasionați de trick-uri
- Minitiroliană cu o cursă de 20 de metri și un slack line
Copii au la dispoziție un loc de joacă complex, echipat cu diverse tipuri de echipamente.
- Animalele de companie au spațiul lor special, amenajat din materiale reutilizate/reciclate din vechiul amplasament al parcului, unde pot fi lăsate libere.
Noul Parc luat la pas de Redactorii Sibiu 100%
Am făcut o incursiune în Parcul Belvedere, la o săptămână de la inaugurare, să vedem cum receptează sibienii acest proiect major ce le e destinat și cum a ”evoluat” el după câteva zile. Am remarcat, cu bucuroasă surprindere, curățeania aleilor, a locurilor de joacă, starea bună a mobilierului urban (bănci și coșuri de gunoi), a rețelei de iluminat, a cișmelelor, a gazonului și, mai ales, că deși era la prânzul unei zile foarte călduroase, destul de mulți sibieni au ales să își petreacă timpul în acest loc. Totodată, de constatat și bunul simț al ”utilizatorilor” acestui loc, care încep să se atașeze și să prețuiască o astfel de investiție, mai ales că i-au dus dorul vreme de peste 30 de ani. Copiii, în marea lor majoritate însoțiți de părinți sau bunici, se perindau dintr-o parte în alta a parcului, experimentând diferite moduri de a-și consuma energia. Nu am întâlnit însă, la momentul descinderii noastre, niciun adolescent, cu excepția terenului de baschet, unde s-au rătăcit 4-5 copii, scăpărați spre adolescență.

Neajunsuri și posibile pericole de luat în calcul
Chiar la intrarea în parc, am dat de fântâna (care ar fi trebuit să fie) arteziană, unde, în lipsa funcționalității ei, un puști și-a făcut canal de navigare, cu jucăria preferată. Am fost încântați să ne intersectăm apoi cu primul punct modern de depozitare a bagajelor, care tronează sub sloganul ”Proiect pilot implementat de Primăria Municipiului Sibiu” și cu mențiunea foarte vizibilă: ”În acest locker poți depozita personal bunurile temporare”. Cu toată bunăvoința și insistența noastră, touch screen-ului amplasat spre utilizare practică și publică nu s-a lăsat nicicum înduplecat să se deschidă. Cu alte cuvinte, avem locker și nu prea. Ca dezamăgirea să nu fie însă totală, celălalt punct de depozitare, din preajma terenului de baschet / fotbal, nu s-a lăsat ademenit în astfel de meandre ale disfuncționalității.



Pe una din alei, un coș de gunoi s-a pretat și el la o aroganță românească, înlocuindu-și șurubul de prindere cu o minunăție de sforicică albastră. Pentru diversitate și cu tacită complicitate, și unii țăruși de susținere ai copacilor aferenți au trecut, în câteva cazuri, la îngrădirea spațiului lor intim cu banderole îndoliate. Deși în proporție covârșitoare, aceste benzi menite să ajute la o dezvoltare armonioasă a arborilor, sunt de o culoare plăcută maro deschis, s-au găsit totuși câteva spații și pentru întrebuințarea după principiul ”nucii în perete”, a banderolelor de un negru dezolant.


În lipsa spațiului de depozitare a lucrurilor de prisos pentru plimbarea prin parc, românul, inventiv din născare și mai puțin cizelat prin educare, a și găsit soluția unde să își atârne hainele: pe ansamblul unor arbuști autohtoni.

Într-o laterală a parcului, o brazdă rebelă de gazon s-a plictisit de atâta vânzoleală și a dat bir cu fugiții, cu tot cu instrumentarul de susținere. În altă parte, pesemne de la aceeași solicitare și, posibil, de la căldura sufocantă ce domina parcul, vreo două porțiuni de gard s-au întins leneșe pe pământ, să își savureze și ele niscai popas de liniștire. Să nu suspectați însă că gardurile ar fi un punct forte al noului parc. În partea stânga a lui, de cum intri, se creionează doar câțiva suporți de fier, solitari și ruginiți, care ar putea trimite cu gândul că poate cândva acolo s-ar întâmpla și o împrejmuire. Până atunci însă, rămâne să admirăm natura sălbatică și mizeră a vecinătății.

Apropo de căldură… Zicem și noi, doar nu dăm cu… țărușul! Oare unde s-ar putea adăposti, fie și pentru câteva minute, pruncii sau bătrânii nimeriți aici în toiul unei inevitabile canicule? Asta, ca să nu ne ducem cu gândul la episoadele tot mai imprevizibile de furtună/ploaie din ultima vreme, care s-ar putea dezlănțui asupra temerarilor ghinioniști surprinși în Parc taman în asemenea situații.
Cum, la fel, terasarea (neîmprejmuită) parcului, sper să nu o spunem într-un ceas rău, are toate șansele să devină, odată cu apropierea iernii, un veritabil pericol pentru copiii care vor găsi de cuviință să se avânture pentru derdeluș pe aici. Facem această remarcă, mai ales pentru conștientizarea părinților, atrăgând atenția că prezența unui (singur) agent în parc, ca și monitorizarea video prin cele 24 de camere de supraveghere nu știm dacă sunt suficiente, ca măsuri de securitate, pentru evitarea unor astfel de posibile tragedii.
Puncte în… suspensie
Iar ca să dăm o oareșce satisfacție și cârcotașilor extrem de riguroși cu ortografia și punctuația limbii române, am mai adăuga la plimbarea noastră prin parc, doar încă un detaliu. Nu am priceput nicicum de ce la sloganul afișat în scop ”pedagogic” pe bannerul de pe unul din stâlpii de iluminat – ”Nu e gazonul tuns milimetric…. dar poate deveni O comoară pentru utilizatori” – sunt folosite patru puncte de suspensie. Nu de alta, însă fiind un loc destinat în mare parte copiilor, ne vom trezi cu adevărate polemici educaționale între ce li se oferă de către municipalitate și ce învață prin cele școli pe unde sunt arondați.

Să sperăm că sinuosul drum birocratic nu va întârzia nepermis de mult amenajarea parcării anunțate de Primărie, în condițiile în care se preconizează ca în zilele de weekend și în cazul organizării unor evenimente, această zonă să devină una extrem de solicitată. Ceea ce ar duce la apariția unor ambuteiaje care, nu de puține ori, pot degenera în situații nedorite.
În final, aşteptăm finalizarea Parcului din cartierul Terezian, pentru ca locuitorii Sibiului să beneficieze în mai toate cartierele de locuri de relaxare şi linişte. Totodată, sperăm ca lecţia învăţată odată cu amenajarea parcului Belvedere să le dea numai idei inspirate edililor sibieni, când ne gândim că ne mai aşteaptă cel puțin două investiţii majore pentru municipiu, şi anume: modernizarea şi reamenajarea Parcului Sub Arini şi construcţia eco-parcului Guşterland.