Consumul de droguri în România a devenit o problemă de sănătate publică și o vulnerabilitate la securitatea națională, potrivit unei declarații a președintelui României, Klaus Iohannis, făcută la sfârșitul anului trecut. Pe de altă parte, un mesaj esențial al analizei Raportului european privind drogurile din 2023 relevă că impactul consumului de droguri ilegale se observă acum pretutindeni în societatea noastră.
Aproape toate substanțele cu proprietăți psihoactive au potențialul de a fi utilizate ca drog. Aceasta înseamnă că toatălumea poate fi afectată, direct sau indirect, de consumul de droguri ilegale și de problemele asociate acestuia. Sunt aproape 1.000 de substanțe psihoactive recunoscute de Agenția Europeană Antidrog și care intră și în România. Iar semnalele la nivelul județului Sibiu nu sunt nici ele deloc liniștitoare. Într-o declarație recentă a șefului Poliției Sibiu, Sebastian Veștemeanu preciza că Sibiul este pe locul doi în țară, după București, la numărul de depistări de persoane având droguri asupra lor.
Campanii, campanii
Sibiul nu duce lipsă, din fericire, de campanii de conștientizare a pericolului și a consecințelor consumului de droguri. Ai fi tentat chiar să crezi că e un trend acesta, al campaniilor antidrog, o modă preluată de tot mai multe instituții publice, ONG-uri ori entități private. Aproape că nu exiști, ca implicare civică, dacă nu organizezi măcar o acțiune antidrog. Pe de altă parte, această amploare a acțiunilor dedicate fenomenului este, mai ales, un semnal de alarmă tras în direcția unei probleme scăpate de sub control. E de apreciat, în acest sens, proiectul Crucii Roșii, care a înțeles că o astfel de campanie trebuie să fie una constantă, de durată, cu acoperire în tot județul și cu implicarea instituțiilor publice și, esențial, a cât mai multor copii și părinți.
Ceea ce lipsește din peisaj e însă tocmai… furnizorul de drog. Societatea civilă își face treaba. Pune laolaltă instituții, semnalează mereu că România chiar are o problemă majoră în privința consumului de drog, se ”agață” de declarațiile oficiale ale poliției și ale demnitarilor pentru a conștientiza întreaga societate de escaladarea fenomenului. Însă dealerii de drog sunt ca o fata morgana. Toți vorbesc de ei, însă mai nimeni nu reușește să dea de urma lor. Foarte rar e semnalat câte un caz izolat în care e prins câte un distribuitor, și mai rar se face vorbire de câte un trafiacant condamnat. Ca un făcut, nimeni nu reușește să ajungă la ei, deși toți consumatorii depistați își procură totuși de undeva marfa, au conexiuni cu astfel de persoane, pot da indicii relevante.
Consum ”autorizat”
Nu cu multă vreme în urmă, un polițist care făcea parte din dispozitivele de supraveghere ale festivalului Untold îmi povestea cum, repartizat la eveniment, observase tineri consumând droguri. La modul explicit. La sesizarea ”superiorilor”, i s-a comunicat că tinerii vin acolo să se simtă bine și să cheltuie bani și nu e de datoria lor să îi ”inoportuneze”.
Cineva nu își face treaba. Și cred că e momentul ca declarațiile politice, ”instituționale”, să se scuture de demagogie și să se traducă în acțiuni concrete, punctuale. Cu o operativitate măcar de genul celei în care ni se comunică cum bătrânica X a fost prinsă vânzând pătrunjel la colțul casei.