17.9 C
Sibiu
vineri, septembrie 22, 2023

Protest al taximetriștilor împotriva Uber și Bolt. Pe când însă un exercițiu civic de ceva mai multă educație?

Cele mai citite

Taximetriștii sibieni s-au alăturat protestului împotriva concurenței Uber și Bolt, azi, 20 iunie, într-un marș care a vizat principalele instituții și artere ale orașului. „Protest pe patru roți” e deviza acestui exercițiu democratic legitim, desfășurat într-un cadru reglementat, prin care taximetriștii își pot spune off-ul.

M-am nimerit pe strada Dealului la momentul în care coloana generoasă în participare tranzita spre strada Transilvaniei. Zeci de autoturisme galbene (culoarea taxi-urilor sibiene) se încăpățânau cu îndârjire să țină piept celorlalți participanți la trafic, nu care cumva să reușească să ”scape” vreunul printre ei, din banda secundară îngustată, ca să își continue drumul spre trebile aferente. Când vreun temerar reușea să se încadreze totuși între mașinile de taxi, se declanșa un adevărat jihad împotriva dânsului: claxoane ”turate” la maxim, forțări de ritm, șicane și, desigur, nelipsitele registre extrem de colorate adresate mamei sau oricărei alte figuri paterne, precum și, în mod firesc, sfinților, dumnezei(lor) sau altor areale atât de îndrăgite de respectivii.

banner
banner
banner
banner

Asta mi-a amintit extrem de acut de experiențele mele cu această tagmă șoferească, de momentele în care, mai ales student fiind și necunoscând foarte bine orașul, destinația cu câte un taxi autohton (tot galben, și pe atunci) se mărea neașteptat de mult, ajungând la habitat după un tur de vizitare al Sibiului și o decartare impresionantă de bani. Sau de preluările de la aeroport, în care tarifele creșteau mai ceva ca Fătul cel Frumos în anișori în câteva zile, și de ”amabilitatea” dezlănțuită când încercai să afli cauzele acestei inflații economice ce îți era dată să o experimentezi ad-hoc.

Cât despre comportamentul în trafic sau refuzul categoric în a te prelua pentru o distanță pe care șoferul o considera prea mică pentru a își mișca mușchiul de prestator în slujba cetățenilor, mai bine nu dezvoltăm. Oare mai e de adăugat, totuși, starea de multe ori jalnică a mașinilor, care vedeau o spălătorie doar în marile sărbători legale, care ideal s-ar fi nimerit eventual în zile pare de opțiune? Lucrurile nu s-au schimbat, din păcate, foarte mult de atunci. Comportamentul de astăzi din trafic îmi confirmă încă o dată aceasta.

Ar fi interesantă părerea consumatorului de curse alternative în evaluarea oportunității unei astfel de acțiuni de înlăturare de pe piață a celorlalți competitori. Faptul că Uber și Bolt a devenit o problemă (pentru ei) se datorează, îndrăznesc să cred, și unor astfel de comportamente și experiențe de genul celor menționate mai sus. În momentul în care și ei vor înțelege că respectul față de client și un regim concurențial reglementat legal face bine sănătății democratice și, mai ales, fiecărui client în parte, poate vom asista și la schimbările mult așteptate din zona de taximetrie ”galbenă”. Până atunci, prefer un climat civilizat și corect în opțiunea de a mă deplasa.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Egal cu un om în plus: FC Hermannstadt – FCSB 2-2

FC Hermannstadt și FCSB au terminat la egalitate, 2-2, într-o partidă în care sibienii avut un jucător în plus...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect