Ca în fiecare an, credincioşii sibieni se pot închina la Veşmântul Sf. Parascheva, la Biserica „Sf. Luca” din str. Lungă, de vineri (11 octombrie 2024) până luni (14 octombrie 2024), între orele 8-20.
„Dimineața va fi Sf. Liturghie, iar seara, de la ora 18, Acatistul Sf. Parascheva. Duminică seara, de la ora 18, va fi Sf. Maslu. Vă așteptăm cu drag!”, transmit Pr. Irimie Marga și Pr. Florin Bleoca.
Despre Biserica „Sf. Luca” de pe strada Lungă
Biserica Sfântul Luca din Sibiu a fost construită în anul 1791, fiind cunoscută drept lăcaș de cult al măierilor („mare oier, stânaş sau baci” în Țara Ardealului).
Terenul pe care aceasta este construită fusese achiziționat de episcopul Ghedeon Nichitici din anul 1782, iar construcția a fost finalizată de episcopul ortodox Gherasim Adamovici.
Biserica Sfântul Luca din Sibiu a fost renovată și resfințită în anul 1938. Aici este înmormântat episcopul Gherasim Adamovici (episcop ortodox al Transilvaniei între anii 1789-1796).
Biserica Sfântul Luca este construită în stilul specific arhitecturii bisericilor ortodoxe sau greco-catolice din Transilvania în formă de navă; construcția este caracterizată prin cele trei zone – pronaos, naos și altar – despărțite prin contraforturi circulare.
Biserica este ridicată întru totul din cărămidă și acoperită cu țiglă faianțată. Altarul este spațios și este încadrat într-un zid semicircular, cu trei ferestre mari. Pe latura vestică, se ridică un turn pe trei nivele și clopotnița bisericii.
Pictura originală a fost păstrată doar pe iconostas și cafas, fiind restaurată în anul 1972 de către pictorul A. Avachian. Pictura de dată mai recentă aparține artistului Nicolae Stoica din București.