Conflictele dintre Rusia și Ucraina au dus la un dezechilibru pe plan mondial. Ca răspuns la sancțiunile impuse de UE, Rusia a amenințat de mai multe ori că va înceta livrările de gaze. De asemenea, majorarea prețului la energia electrică a îngrozit populația și țările europene, care încearcă să ofere bune practici pentru reducerea consumului atât pentru curentul electric, cât și gaz.
Pentru a fi pregătiți de un scenariu nedorit, atât Comisia Europeană, cât și liderii europeni lansează sfaturi pentru economisirea energiei electrice.
1. Stinge becurile și aparatele de care nu ai nevoie
Consumul de energie este redus prin stingerea becurilor sau a aparatelor când nu avem nevoie de ele. Când părăsim un birou sau plecăm din locuință, trebuie să ne asigurăm că becurile au fost stinse și aparatele scoase din priză.
2. Înlocuiți-vă becurile
Becurile tradiționale cu incandescență consumă o cantitate excesivă de electricitate și trebuie înlocuite cu cele care au consum redus. Becurile cu incandescență cu halogen, luminile fluorescente compacte (CFL) și becurile cu diode emițătoare de lumină (LED-uri) folosesc cu 25-80% mai puțină energie electrică și durează de 3 până la 25 de ori mai mult decât becurile tradiționale.
3. Folosiți prize inteligente
O priză inteligentă este un echipament pe care îl puteți conecta la orice priză din casă. Ceea ce îi conferă această calitate este conexiunea la o aplicație mobilă, care vă permite să controlați priza cu ajutorul telefonului. Acest lucru înseamnă că puteți deschide sau închide o lampă ori chiar aerul condiționat cu o singură mișcare, indiferent unde va aflați. De asemenea, puteți programa să funcționeze în intervalul orar dorit.
4. Instalați un termostat programabil sau inteligent
Un termostat programabil poate fi setat să se oprească automat sau să reducă încălzirea și răcirea în timpul orelor în care dormiți sau nu sunteți acasă. Când instalați un termostat programabil, eliminați consumul de energie risipitor de la încălzire și răcire fără a vă moderniza sistemul HVAC.
5. Spală rufele sau vasele dacă mașina este plină
Asigură-te că întotdeauna mașina de spălat este plină, nu doar că economisești energie electrică, dar astfel se economisește și apa. Mai mult, cu cât speli la o temperatură mai mică, cu atât se reduce consumul de energie. Dacă este posibil, alege cel mai scurt program de spălare.
6. Analizează-ți cheltuielile
Primul pas spre economisire îl reprezintă analiza plăților pe care le întreprinzi deja. Trebuie să țineți evidența tuturor cheltuielilor înregistrate pe o perioadă de timp. Indicat este să vă luați în considerare plățile pe care le faci în fiecare lună.
7. Izolarea locuinței
Un aspect important este legat de izolarea locuinței. Cu toate că implică mai multe costuri, pe termen lung, această investiție vă va ajuta să reduceți semnificativ cheltuielile. Panourile solare sau ferestrele care pot filtra razele ultraviolete sunt o altă soluție ideală.
8. Folosiți cuptorul cu microunde în loc de aragaz
Există dovezi care sugerează că un cuptor cu microunde este mai eficient din punct de vedere energetic, față de aragaz.
9. Îmbrăcați-vă corespunzător pentru vremea din interior și exterior
În anotimpurile reci, evitați să stați în haine subțiri în casă și să ridicați temperatura la centrală.
10. Folosiți mai mult lumina naturală
Acest lucru ajută atât la economisirea curentului electric, cât și la sănătatea ochilor.