Astăzi, șeful I.P.J Sibiu, chestorul de poliție Tiberiu – Iulian Ivancea, a prezentat rapoarte referitoare la activitatea Poliției județului Sibiu în anul 2023, în cadrul unei conferințe de presă.
Cazul Kreiner
În cursul lunii martie, al doilea suspect de crimă în cazul omului de afaceri Adrian Kreiner va fi adus în România din Marea Britanie. Aproape întregul prejudiciu, constând în 16 ceasuri scumpe și alte bunuri furate din casa afaceristului de către cei trei autori ai jafului urmat de decesul victimei, a fost deja recuperat din Marea Britanie, conform declarației făcute în conferința de presă de către șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu.
„În momentul de faţă referitor la cazul Kreiner se desfăşoară activităţi de către Tribunalul Sibiu şi Parchetul Sibiu în cooperare cu autorităţile britanice, pentru predarea de către aceste autorităţi a celui de-al doilea suspect, care a fost prins în Marea Britanie. Este o chestiune de zile, poate de săptămâni, să fie predat şi cel de-al doilea suspect”, a precizat Tiberiu Ivancea.
Activități educativ-preventive în unităţile şcolare
Pentru prevenirea și combaterea infracționalității în incinta şi zona adiacentă unităților de învăţământ, poliţiştii au participat la peste 1.100 de activități educativ-preventive în unităţile şcolare, iar în domeniul siguranței școlare, au fost desfăşurate peste 1000 de activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, fiind abordate teme precum răspunderea penală a minorilor, bullyingul, prevenirea faptelor cu violență, a faptelor împotriva patrimoniului, prevenirea consumului de droguri și a traficului de persoane, respectarea regulilor de circulație.
Pentru prevenirea şi combaterea infracționalității poliţiştii au desfăşurat activităţi de menţinere a ordinii publice, fiind vorba, în concret, despre 18.000 de intervenţii la evenimente, dintre care 10.000 în mediul urban şi 8.000 în mediul rural.
În perioada analizată, au fost desfășurate peste 19.000 de controale directe şi 1.200 de acțiuni, au fost constatate 1.700 de infracţiuni și au fost aplicate 65.000 de sancțiuni contravenționale în valoare de 25.000.000 de lei.
Analiza indicatorilor privind numărul de infracţiuni sesizate în perioada 2022- 2023 evidențiază un trend uşor ascendent al infracționalității sesizate. Infracționalitatea judiciară a crescut cu 6,70%, iar infracționalitatea economico-financiară înregistrează o creştere cu 4,49%.
Peste 10.700 de infracțiuni sesizate
În cadrul conferinței s-a precizată că, în cursul anului 2023, au fost sesizate 10.791 de infracțiuni, cu 303 fapte mai mult față de anul precedent, iar în urma analizei situației operative rezultă o scădere în sectorul criminalității stradale cu 2% la numărului de infracțiuni stradale sesizate.
„Constatăm faptul că rata infracționalității se menține la nivelul anilor premergători pandemiei, respectiv 2018-2019, cu precizarea că infracționalitatea judiciară se află sub nivelul acelor ani, iar toate genurile de furturi au scăzut cu aproximativ 30% față de acea perioadă”, a precizat șeful I.P.J Sibiu.
În ceea ce privește infracționalitatea sesizată contra patrimoniului, se remarcă scăderea furturilor din auto cu 13,51%, creşterea infracțiunilor de înşelăciune cu 24,84% şi scăderea infracțiunilor de tâlhărie cu 22,81%.
În anul 2023, criminalitatea economico-financiară sesizată a înregistrat o creştere cu 4,49%, iar polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au desfăşurat activități în 932 de dosare penale.
În cursul anului 2023, poliţiştii au recuperat prejudicii de 28.662.480 de lei.
314 cazuri de dispariție clarificate
IPJ Sibiu a menționat că au fost desfăşurate activități de căutare a persoanelor dispărute, fiind clarificate 314 cazuri de dispariție (217 minori și 97 de persoane majore), situații în care persoanele au fost încredinţate familiei sau internate în centre de profil.
La nivelul județului Sibiu, au fost întocmite 7 dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de evadare de către persoanele aflate cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, constând în încălcarea de către aceştia a obligației de a nu părăsi imobilul unde execută măsura arestului la domiciliu.
2 tone de artificii confiscate în perioada sărbătorilor
Pe linia regimului armelor, explozivilor şi substanțelor periculoase, în scop preventiv şi de constatare, au fost desfăşurate 456 de acţiuni şi controale.
În cadrul activităților, au fost întocmite 124 de dosare penale, au fost aplicate 50 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 28.500 de lei şi s-a dispus anularea dreptului de a purta şi folosi arme şi muniţii faţă de 31 de deținători şi au fost confiscate peste 2 tone de artificii, în perioada sărbătorilor de iarnă.
52.858 de sancţiuni contravenţionale
În anul 2023, polițiștii rutieri din cadrul birourilor/formaţiunilor de profil au constatat (861) de infracțiuni la regimul rutier, dintre care peste 40% sunt infracțiuni de conducere sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive şi au aplicat 52.858 de sancţiuni contravenţionale.
De asemenea, au fost reţinute 2.964 de permise de conducere şi au fost retrase 1.758 de certificate de înmatriculare.
În perioada de referință, în judeţul Sibiu au fost înregistrate 490 (+11%) de accidente de circulație uşoare, în urma cărora au fost rănite 720 (+17,5%) de persoane.