10.2 C
Sibiu
sâmbătă, iunie 14, 2025

Serialul tău preferat merge privit pe un televizor nou

Cele mai citite

Și pe tine te-a deprimat vremea ploioasă din ultimele săptămâni? Pare că tinzi să stai mai mult în fața televizorului la un serial, nu-i așa? O faci atât de frecvent încât ar fi momentul să îți cumperi unul nou, mai potrivit preferințelor tale de vizionare. Aici ai adunate câteva sfaturi, trucuri și termeni utili care te vor ajuta să faci o alegere mai inspirată atunci când îți cumperi un televizor nou. Gândește-te la acest ghid ca la o listă pe care să o consulți înainte să cumperi un ecran mai mare.

Ecranele mari sunt întotdeauna mai bune, nu?

banner
banner
banner

Când vine vorba de TV-uri – da, dar asta nu înseamnă că ar trebui să alegi mereu cea mai mare dimensiune posibilă. Prețurile pentru modelele mai mari continuă să scadă, dar pot deveni rapid exagerate, și trebuie mereu să te asiguri că ai loc suficient în casă.

  • Sub 140 de centimetri

Unele dispozitive OLED de top vin în dimensiuni mai mici pentru a putea fi folosite și ca monitoare de computer, dar majoritatea sub 140 de centimetri nu mai sunt standard în zilele noastre. Deși unii producători mai fabrică modele sub această dimensiune, probabil nu vei beneficia de cele mai noi tehnologii și performanțe.

  • 140 de centimetri

Aceasta este dimensiunea standard minimă pentru tipurile moderne de televizor. Este, în general, considerată ideală pentru camere mici sau medii într-o casă sau un apartament, dar dacă ai un spațiu mai mare, poate ar trebui să optezi pentru un model mai mare. Reține că TV-urile de această dimensiune și mai mari vin adesea cu picioare amplasate la marginile ecranului. Dacă nu le montezi pe perete, asigură-te că suportul TV este suficient de lat. Totuși, tot mai multe modele, chiar și de clasă medie, folosesc acum picioare reglabile sau suporturi centrale.

  • 165 de centimetri

Aceasta a devenit opțiunea implicită pentru sufrageriile mari sau pentru spațiile unde se uită mai multe persoane simultan. Odată cu îmbunătățirea tehnologiei și scăderea prețurilor, tipurile de 165 de centimetri au devenit standard pentru mulți, deși pot domina vizual decorul unei camere mai mici. Dacă ai bani și spațiu în plus, merită să faci upgrade pentru o experiență vizuală mai detaliată în filme și emisiuni.

  • 190 de centimetri sau mai mult

Această dimensiune este recomandată doar pentru cei care au camere foarte mari și caută o experiență cu adevărat cinematografică. Atenție! Prețurile acestor televizoare pot deveni foarte mari. Modelele de televizoare ieftine ar putea avea o imagine slabă din cauza procesării slabe și iluminării de fundal de calitate inferioară. Fii pregătit să apelezi la un profesionist sau la câțiva prieteni pentru a muta și monta un TV atât de mare.

Tipuri de iluminare de fundal și ce înseamnă

  • Edge lighting: Folosită de obicei în modelele mai ieftine sau subțiri. Presupune un inel de lumini în jurul marginilor ecranului. În camere întunecate, poate lăsa pete vizibile de lumină.
  • Iluminare directă: Sursa de lumină se află în spatele ecranului, permițând o luminozitate mai mare decât la edge lighting. Fără „local dimming”, imaginea poate avea pete deranjante în camerele întunecate.
  • Local dimming: Tehnologie tot mai des întâlnită, inclusiv pe modele mai accesibile. Permite LED-urilor din spate să regleze lumina în zone mici ale ecranului pentru contrast mai bun și mai puțină lumină deranjantă în fundaluri întunecate.
  • Mini-LED: O versiune mai precisă a local dimming-ului, cu mii de zone de iluminare pe ecran. Creează un contrast excelent și reduce efectul de „halo” în jurul obiectelor luminoase. Se apropie de performanțele OLED.
  • OLED: Fiecare pixel își produce propria lumină. Negrul este absolut pentru că pixelul este complet stins. Dezavantajul: nu atinge aceeași luminozitate ca LED-urile, dar cele mai noi modele sunt mult mai luminoase decât cele vechi. OLED oferă contrast perfect și rămâne alegerea preferată a pasionaților de imagine și a recenzenților profesioniști.

Ce zici? Te-ai decis care este următorul tău televizor?

Publicitate
Ultimele știri

Român din Germania prins în apartament cu 3 oi. Două au fost sacrificate, una salvată

Un român de 41 de ani a fost prins când sacrifica ilegal oi într-un apartament închiriat în Berlin, capitala...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect