9.1 C
Sibiu
luni, mai 27, 2024

Instigarea la ură combătută de autoritățile locale

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Astăzi, în ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Sibiu, la Prefectura Sibiu s-au dezbătut informările privind prejudecățile motivate de ură îndreptate împotriva persoanelor vulnerabile: persoane vârstnice, familii monoparentale, comunități rome, persoane abuzate, și prevenirea faptelor de violență și a celor de înșelăciune.

Publicitate

Provocări noi

Discursurile de incitare la ură și infracțiunile motivate de ură sunt un atac la adresa demnității umane, slăbesc societatea în ansamblu și subminează bazele Uniunii, fiind alimentate de mișcările extremiste și populiste și de efectul multiplicator al platformelor de comunicare socială. Acesta poate fi caracterizat drept un discurs destinat atacării, intimidării, umilirii, discreditării sau incitării la violentă ori la acțiuni care pot produce prejudicii împotriva unei persoane sau unui grup de persoane pe motiv de rasă, etnie, naționalitate, vârstă, religie, sex, categorie socială, orientare sexuală, infectare cu HIV, dizabilitate.

Publicitate

Discursul instigator la ură este sancționabil/poate fi prevenit pe mai multe căi și de mai multe autorități, cu mențiunea că, de regulă, este posibil cumulul sancțiunilor aplicate de diferitele autorități, după cum urmează: Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Consiliul Național al Audiovizualului (CNA), Avocatul Poporului (cu precizarea că nu poate emite decât recomandări), Instanța de judecată civilă, Parchetul/poliția și instanța de judecată penală, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, Inspectoratul General al Poliției Române – Institutul de Cercetare și prevenire a Criminalității, Institutul de Studii pentru ordine Publică, Institutul Național al Magistraturii și Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților.

Împreună cu membrii Grupului de Lucru Mixt Sibiu, dar și cu Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Alba Iulia, se vor demara în 2024 o serie de acțiuni de prevenire în diverse comunități din județ. Data desfășurării acestora încă nu poate fi stabilită, fiind legată și de desfășurarea tururilor de scrutin în România, toate cadrele M.A.I. fiind implicate în organizarea și desfășurarea acestora. Astfel de acțiuni de informare și prevenire se vor desfășura și în cadrul Comitetului de dialog civic pentru problemele persoanelor vârstnice Sibiu, Comisiei de Dialog Social Sibiu etc.

Prin Strategia de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027 Guvernul României își asumă o nouă paradigmă pentru politicile adresate romilor bazată pe realitățile din comunități și concentrată prioritar pe elaborarea de programe naționale în domeniul educației, al ocupării forței de muncă, al sănătății și al locuirii, domenii care rămân pilonii principali de intervenție în comunitățile defavorizate, în perspectiva reducerii decalajelor față de populația majoritară. O altă noutate pe care strategia o aduce este aceea că fondurile europene sunt văzute ca resurse complementare, care să susțină efortul național, județean și locale.

Prevenirea faptelor de violență și a celor de înșelăciune

Pentru prevenirea și acordarea de suport în cazul infracțiunilor de instigare la ură este important să ne adresăm instituțiilor statului care pot lua măsuri pentru astfel de fapte. Foarte puține cazuri ajung în atenția autorităților pentru că oamenii nu cunosc suficientă informație.

În România se înregistrează undeva la 40 000 de dosare penale care vizează infracțiuni de înșelăciune prin intermediul sistemelor și cu ajutorul sistemelor informatice. Sunt tot mai mulți oameni din toate categoriile care devin victime ale atacatorilor care folosesc aceste sisteme informatice pentru a comite infracțiuni.

La nivelul județului Sibiu, polițiștii se confruntă cu un număr crescut de fapte, deoarece lipsa de informație a oamenilor conduce la accesarea rețelelor sociale fără a respecta câteva reguli pentru a naviga pe internet în siguranță.

Este important de menționat că în acest moment există la nivel național Directoratul Național de Securitate Cibernetică, acesta fiind autoritatea competentă la nivel național de a de ocupa cu infracțiunile din mediul on-line.Pe site-ul acestei instituții dnsc.ro se pot găsi informații despre diversele categorii de fapte și infracțiuni care vizează cetățenii români la acest moment și care sunt foarte multe.

„Scuzele nu schimbă realitatea”

De asemenea, la momentul actual, printre cele mai frecvente infracțiuni se află infracțiunile cibernetice de tip deep-fake care de obicei au drept obiectiv distrugerea imaginii a unei persoane și vizate sunt îndeosebi persoanele publice mai ales acum când este campanie electorală.

Totodată s-a adus în discuție și metoda de accesare a link-urilor care în mod fraudulos copiază identitatea diverselor instituții cu care cetățenii intră în contact.

De asemenea, s-au prezentat informații referitoare o nouă campanie de prevenire a violenței domestice care luna aceasta a fost lansată la Sibiu cu denumirea „Scuzele nu schimbă realitatea” centrată pe ideea de a crea un curent puternic de respingere a oricăror manifestări de violență în spațiul domestic și de a încuraja victimele să se adreseze instituțiilor și specialiștilor, de la primele semne de abuz.

Bright Sky RO disponibilă în App Store și Google Play Store, în limbile română, engleză și maghiară, este un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice.

Violența domestică se manifestă la nivelul tuturor claselor sociale, indiferent de gradul de educație, de situația materială a subiecților și afectează profund atât victimele directe cât și minorii martori din aceste familii. Sunt periculoase toate actele de violență, caracterul lor repetitiv și consecințele produse, victimele fiind abuzate emoțional, fizic, sexual, izolate social. Toate formele de abuz sunt greu de probat deoarece se petrec, în peste 80% din cazuri, în spatele ușilor închise, fără martori din afara familiei și fără posibilitatea comunității de a interveni și sancționa prompt devianța agresorului.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu încheie pe locul 4 la Turneul Final Național

Echipa U13 a Clubului Champions Sibiu a încheiat turneul final național de volei pe locul patru, după un meci...

Știri pe același subiect