12.2 C
Sibiu
joi, martie 28, 2024

Gândacii croitori, amenințați de construirea autostrăzii Sibiu-Pitești, ar putea fi mutați 

Cele mai citite

Se caută soluții pentru protejarea gândacului croitor, pus în pericol de construirea autostrăzii Sibiu-Pitești. Autoritățile iau în calcul mutarea speciei în altă zonă. 
Guvernul de la București ia în considerare opțiunea mutării speciei de gândac croitor al stejarului, din zona unde ar urma să fie construită autostrada Sibiu-Pitești. Potrivit unui interviu acordat de către ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pentru G4Media.ro, relocarea gândacilor ar fi posibilă cu ajutorul feromonilor. O situație similară a fost întâlnită și în Germania, care a dus la relocarea unei gări din Stuttgart.
„Era imposibil ca în cele 11 situri Natura 2000 să nu fie vreuna care să stârnească curiozitatea Comisiei. Vestea bună e că noi am întocmit un draft de răspuns. Colegii mei chiar acum sunt la Comisie pentru o primă formă de analiză și dezbatre asupra răspunsului prezentat în draft. Cred că în curând vom putea spune că problema e închisă și procesul de evaluare a finanțării continuă. Să nu uităm că tot un gândac comparabil cu cel de pe Sibiu – Pitești au avut și nemții și au trebuit să mute Gara din Stuttgart ca să protejeze acea specie. Deci nu sunt probleme specifice doar României, ci sunt întâlnite pentru toate statele membre UE. Forma cea mai simplă pentru astfel de situații – gândacii sunt mutați cu ajutorul feromonilor și le asiguri protecția”, a declarat Ministrul Boloș. 
Potrivit directorul general al ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu, autostrada nu ar afecta în vreun fel habitatul gândacului cenușiu. El a declarat, într-o conferinţă de presă la Râmnicu Vâlcea, că traseul viitoarei autostrăzi nu va impacta parcul Cozia. 
„Ideea că gândacul cenușiu al stejarului ar fi pe cale de dispariție în această zonă este o idee incorectă. În această zonă, avem stejar în afara ariei protejate, care este Parcul Național Cozia, pe Valea Băiașului, pe partea dreaptă tehnică a râului Valea Băiașul. Nu se oprește conectivitatea, înseamnând posibilitatea ca el să migreze.”, a afirmat Gheorghe Mihăilescu, conform Radio România Actualități.
Protejarea gândacului croitor cenușiu– morimus funereus, în relație cu autostrada, a intrat în discuție după ce Comisia Europeană a trimis Guvernului de la București o scrisoare de observație, ca răspuns al cererii de finanțare pentru autostrada Sibiu-Pitești. Prin această scrisoare, Comisia a cerut clarificări cu privire la impactul noului proiect de infrastructură asupra mediului. Pe lângă solicitarea unor strategii concrete de protejare a speciilor din acea zonă, Comisia Europeană mai menționează și faptul că impactul cumulat al noii autostrăzi cu DN7 nu este detaliat suficient, în documentația proiectului. Noua autostradă și DN7 vor fi paralele pe o porțiune considerabilă, în zona Valea Oltului. Astfel, cele două drumuri vor crea o barieră dublă în calea speciilor protejate. Data limită pentru a răspunde la cererile Comisiei este 23 februarie.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Peste 18.000 de persoane din Sibiu au buletinele expirate

La finalul lunii februarie 2024, în Registrul național pentru evidența persoanelor, au fost înregistrate 18.630 de persoane cu acte...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect