În Italia, un nou concept de fast food încep să atragă atenția: mămăliga.
La micile localuri din nordul Italiei, mămăliga a înlocuit chiflele și cartofii prăjiți, iar procesul de gătire a fost revoluționat printr-un aparat inovator. Acesta prepară și dozează mămăliga într-un sistem închis, fără nicio contribuție din partea personalului, rezultând un preparat moale și fin, ideal pentru un fast food rapid și gustos.
Prin acest sistem, apa, mălaiul și sarea sunt adăugate într-o cuvă care amestecă și gătește mămăliga autonom, iar aceasta ajunge în farfurie direct dintr-un dozator încorporat, la fel ca un distribuitor de lichide. Pe lângă mămăliga perfect gătită, localurile oferă o gamă variată de toppinguri, de la ragoți de mistreț, cârnați și chiftele, până la sosuri vegetariene sau combinații mai neobișnuite, precum Nutella și ricotta dulce.
Un exemplu de succes al acestui concept este PolentOne Città Alta, un local din Bergamo, care a reușit să combine tradiția cu inovația, fiind primul care a implementat acest sistem. Numele localului este un joc de cuvinte inspirat de termenul „polentone”, folosit pentru a desemna locuitorii din nordul Italiei, dar cu o conotație pozitivă de „numărul unu”.