În 23 septembrie 2024, un studiu publicat în revista Cell de o echipă internațională de cercetători de la CNRS (Centrul Național Francez de Cercetări Științifice), Universitatea din Arizona și Scripps Research din California a identificat speciile de animale care ar fi putut fi gazde intermediare pentru SARS-CoV-2, virusul care a declanșat pandemia de COVID-19.
Conform comunicatului CNRS, aceste specii erau prezente la finalul anului 2019 în Piața Angro Huanan din Wuhan, epicentrul pandemiei. Prin analiza secvențelor genetice colectate imediat după închiderea pieței la 1 ianuarie 2020, cercetătorii au descoperit că materialul genetic al virusului SARS-CoV-2 era prezent în aceleași locuri din piață ca și anumite specii de animale sălbatice. Printre acestea se numără câinii enot și civetele asiatice, ambele implicate și în focarul de SARS din 2002-2004.
Datele au fost obținute prin secvențiere metatranscriptomică, permițând identificarea tuturor organismelor prezente în probe, inclusiv viruși, bacterii și animale. Cercetătorii au caracterizat genotipul speciilor-cheie și au investigat originea lor geografică, potrivit medichub.ro.
De asemenea, cercetătorii au analizat genomurile primilor pacienți cu COVID-19, concluzionând că diversitatea genetică a virusului din piață reflecta diversitatea primelor cazuri umane, susținând ipoteza legăturii pandemiei cu comerțul cu animale sălbatice.
Studiul a relevat, de asemenea, prezența altor virusuri zoonotice în piață, subliniind riscul ridicat asociat vânzării de animale vii în zone urbane dens populate.