Mario Popovici, în vârstă de 19 ani, a reușit să intre în Top 10 Mondial în Superenduro, la categoria Juniori. Cu peste 200 de competiții câștigate, camera sa este o adevărată vitrină de medalii și trofee.
În aceste zile, Mario ne-a trecut pragul și am discutat despre motorsport, ce presupune acest sport, competiții viitoare și obiective. A început să practice motocrosul la doar 5 ani, iar la 5 ani și jumătate participa deja la primele competiții oficiale. La doar 6 ani, Mario devenea campion al României. Această pasiune pentru sporturile pe două roți își are rădăcinile în familie, tatăl și bunicul său fiind, de asemenea, mari iubitori ai motocicletelor.
„Am câștigat o mulțime de campionate, iar fiecare dintre ele a avut o semnificație aparte pentru mine. Fiecare victorie m-a marcat în mod diferit, dar dacă ar fi să aleg un moment special, acesta ar fi anul în care, la clasa de 65cc la motocros, am câștigat cinci titluri. În același sezon, la doar 10 ani, am devenit campion al Ungariei, Cehiei, Austriei, României și campion est-european. A fost un an de neuitat pentru mine”, povestește Mario.
A renunțat la motocrosul de performanță la 14 ani. Totuși, tranziția către enduro a venit natural. I-a fost ușor să iasă în natură, să exploreze și să se dedice unei ramuri a motociclismului care i se potrivește la fel de bine.
Până la vârsta de 14 ani, Mario Popovici a practicat motocros de performanță, după care a luat o scurtă pauză. Aceasta nu a durat însă prea mult, deoarece tot la 14 ani a început să exploreze ramurile enduro. De superenduro s-a apucat relativ recent, în urmă cu aproximativ un an, la vârsta de 18 ani.
Mario și-a finalizat studiile liceale, frecventând până în clasa a 10-a Liceul Onisifor Ghibu din Sibiu. Ulterior, s-a transferat la un liceu din America, experiență pe care o consideră extrem de valoroasă: „M-a ajutat foarte mult, deoarece metodele de predare erau aplicate, iar eu am învățat multe lucruri utile”.
Sibianul recunoaște că emoțiile sunt cea mai mare provocare, mai ales înaintea startului, însă a învățat să le gestioneze încă din copilărie, când a început să concureze. „M-am obișnuit cu emoțiile, dar nu este ușor să pierzi după ce ai fost obișnuit cu victoriile. Cu toate acestea, fiecare eșec este o lecție, iar din fiecare am învățat ceva important”, spune el.
„Sunt recunoscător că nu am avut o copilărie petrecută pe ecrane, ci una activă”
Un alt aspect care îl face să privească înapoi cu mulțumire este relația cu sportul și oamenii pe care i-a întâlnit: „Oriunde mergeam la competiții mi-am făcut prieteni. Sunt recunoscător că nu am avut o copilărie petrecută pe ecrane, ci una activă. Vreau să cresc sportul motociclism în România. Mă gândesc că, atunci când mă voi retrage, voi lucra la dezvoltarea acestui sport. Mi-am îndeplinit multe vise prin campionatele câștigate. Ultimul obiectiv pe două roți va fi participarea la Dakar, chiar dacă am avut multe obiective atinse prin competițiile câștigate”.
Cursa de la Cluj nu a fost una dintre cele mai reușite, spune Mario Popovici, chiar dacă rezultatele obținute sunt foarte bune: „Știu ce pot să fac și mă concentrez pe următorul pas. Eșecurile mă motivează și mai mult. Am avut un mic accident acolo pe care nu l-am putut repara, dar am trecut peste și am învățat din fiecare greșeală. Este doar o situație temporară”.
Motociclistul a subliniat că accidentările sunt un obstacol inevitabil în cariera unui sportiv. „Fiecare accidentare înseamnă timp pierdut, iar recuperarea poate fi dificilă și te trage înapoi. Aproape fiecare os din corpul meu a fost afectat, dar, din fericire, nu am avut accidentări grave”, a explicat el.
În prezent, Mario Popovici este afiliat unui club și folosește o motocicletă specifică în competiții. „Eu merg pe motocicleta Rieju și fac parte din echipa Topcross TCS din București”, a explicat el.
În ceea ce privește Sibiul, Mario consideră că orașul este ofertant pentru motocicliști. „Când eram mic, aveam sponsori în Sibiu, iar autoritățile locale s-au implicat. Sibiul este bine dezvoltat în motociclism, în mare parte datorită evenimentului Red Bull Romaniacs”, a spus sportivul. Cu toate acestea, el crede că există loc pentru mai multe investiții: „S-ar putea investi mai mult în sport. Avem sportivi sibieni foarte dedicați, care obțin rezultate incredibile”.
Cei care fac ceva bun pentru sport sunt idolii lui Mario. Îi place foarte mult ceea ce face Rafael Nadal pentru tenis. Îi admiră faptul că, atunci când s-a retras din sport, a creat o bază sportivă și investește în sport și în copii. Îi place ideea de a dezvolta sportul.
„Lucrez la crearea unei baze sportive pentru motorsport în Sibiu. Vreau să deschid o școală pentru copii, unde să poată încerca echipamente și să învețe corect cum să manevreze motocicleta. Sibiul este ofertant datorită mediului propice acestui sport. Copilul trebuie lăsat să aleagă liber, fără a fi influențat de părinți, care, de multe ori, își doresc mai mult decât copilul, iar în astfel de cazuri rezultatele nu sunt întotdeauna reușite”, mărturisește tânărul.
„În Sibiu nu există o școală de motorsport, dar mulți practică sportul pe Dealul Gusteriței”
Săptămâna trecută a avut loc a treia etapă din Campionatul Mondial de SuperEnduro, unde Mario a participat la clasa juniorilor (vârsta între 16 și 23 de ani). S-a calificat din prima pe locul 9, iar seara a venit cursa. În prima manșă, a început bine, fiind pe locul 5 pe parcursul primei jumătăți de traseu, dar a suferit o căzătură și a terminat pe locul 11. În a doua manșă, s-a clasat tot pe locul 11, iar în a treia a avut o evoluție mult mai bună. Totuși, Mario se pregătește continuu și spune că a învățat multe din această experiență.
Clasamentul este extrem de strâns, diferența dintre participanți fiind de doar câteva secunde. La Campionatul Mondial, au fost 26 de rideri la categoria juniori, iar Mario se află în prezent în Top 10 la clasamentul general. Acum, se pregătește pentru etapa din Polonia, iar apoi urmează competiția din Ungaria.
Noi îi ținem pumnii lui Mario și îi urăm mult succes în tot ceea ce își propune.