Joi, 12 octombrie, cultivatorii de sfeclă de zahăr, membri ai Asociația Forța Fermierilor, au semnat un memorandum privind achiziția fabricii de zahăr. În întâlnirea cu patronatul francez al unității de producție, fermierii români au reușit să obțină acordul de principiu, documentul având nevoie doar de avizul final al companiei mamă.
Săptămâna trecută am făcut o vizită la ferma domnului Aflat din Mediaș (Sibiu), cu scopul de a afla mai multe detalii despre producatorii locali. Împreună cu echipa Produs în Sibiu am încercat să identificăm care sunt performanțele fermierilor români din județul Sibiu și, mai ales, problemele cu care se confruntă aceștia. În cadrul acestei discuții, Teodor Aflat, cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din Transilvania, ne-a dezvăluit stadiul negocierilor pentru achiziționarea Fabricii de Zahăr din Luduș (Mureș), deținută de compania Tereos (Franța).
Mai multe detalii despre acest subiect, în exclusivitate în materialul video realizat de echipa Produs în Sibiu și Sibiu 100% cu Teodor Aflat.
Odiseea închiderii și redeschiderii Fabricii de Zahăr
Ileana Guşatu, Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Mureş, a declarat la sfârșitul acestei săptămâni, pentru AGERPRES, că în urma negocierilor dintre cultivatorii români de sfeclă (membri ai Asociația Forța Fermierilor) cu patronatul fabricii de zahăr din Luduş, Tereos SA, s-a ajuns la o înțelegere de principiu prin semnarea unui memorandum de achiziţie a fabricii de către fermierii români. Se așteaptă acum doar acordul companiei mamă din Franţa.
Teodor Aflat, cel mai mare cultivator de sfeclă de zahăr din Transilvania și principalul inițiator al achiziției, a declarat că fabrica de Zahăr din Luduş îşi va relua activitatea şi că, probabil, din toamnă sau din primăvara anului 2023 cultivatorii din judeţul Mureş şi din judeţele învecinate vor putea să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr. „Treburile sunt pe un făgaş bun şi Fabrica din Luduş va fi repusă pe poziţie şi sperăm ca din toamna asta sau din primăvara anului 2023 cultivatorii de pe Luduş, Braşov, ştiu eu, Cluj, Sibiu să reînceapă cultura de sfeclă de zahăr”, a declarat presei Teodor Aflat. Contactat de Sibiu 100%, Teodor Aflat a declarat: ”Vestea cea mai bună e aceea că România va fi proprietar. Am semnat un contract de confidențialitate, prin care suntem obligați să nu divulgăm detaliile documentului. Însă joi, după discuții de dimineața până seara, am încheiat o minută prin care ne-am angajat să cumpărăm fabrica și acum urmează achițiția în sine. Fabrica de zahăr se întoarce acasă! Va fi a românilor, condusă de români. Dumnezeu e cu noi și ne-a ajutat să rămână fabrica acasă, în România”.
Cultivatorii de sfeclă de zahăr vor avea unde să își valorifice culturile
Oferta grupului de fermieri din nouă judeţe ale Transilvaniei către patronatul francez al grupului Tereos SA, care a deţinut până acum fabrica de la Luduş, a fost cumpărarea a peste 98% din acţiuni.
Teodor Aflat a precizat că în acest an preţul la sfecla de zahăr este foarte bun şi că speră în continuare ca acest preţ să fie mult mai bun, în urma continuării activităţii fabricii din Luduş. Fermierul a mai arătat că în judeţele din centrul Transilvaniei sunt mai multe sute de cultivatori de sfeclă care depind de această fabrică, numai în în Sindicatul Cultivatorilor de Sfeclă de la Luduş fiind peste 300 de membri. Până în anul 2021, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern de 500.000 tone zahăr/an.
Tereos intenționa să închidă fabrica
În urmă cu două săptămâni, Sindicatul Liber Zahărul Luduş SA informa că a fost anunţ de patronatul Fabricii de Zahăr din Luduş, Tereos România SA, că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului, după ce statul român s-ar fi retras din negocieri şi nu s-a găsit cumpărător. Ulterior, în presa centrală au apărut informaţii referitoare la reluarea negocierilor între patronatul francez şi un grup de fermieri cultivatori de sfeclă pentru preluarea de către aceştia a fabricii de la Luduş.
În şedinţa Guvernului din 4 mai 2022, a fost aprobat un Memorandum prin care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale fusese mandatat în demararea negocierilor pentru menţinerea activităţii fabricii de zahăr de la Luduş – SC Tereos RO SA. Mandatarea a avut loc în contextul deciziei anunţate de Grupul Tereos, care deţine una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată de la Luduş, ce funcţionează de peste 60 de ani. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) anunţa, la sfârşitul lunii mai, că a avut întâlniri cu managementul companiei Tereos România, pentru a prezenta echipa de negociere constituită şi pentru a stabili un calendar privind preluarea fabricii de zahăr de la Luduş. La rândul său, Francois Queva, CEO Tereos România, a infirmat toate zvonurile vehiculate în spaţiul public legate de închiderea fabricii, menţionând că angajamentul luat în faţa ministrului, încă din luna aprilie, privind disponibilitatea vânzării acestei unităţi de producţie către statul român a rămas neschimbat. De asemenea, reprezentantul companiei franceze a subliniat că nicio componentă a fabricii nu a fost dezmembrată, dezafectată sau vândută, se arăta în comunicatul MADR din luna mai. Potrivit informării MADR de la acel moment, ambele părţi agreaseră un calendar al preluării investiţiei, ţinând cont şi de necesitatea salvării locurilor de muncă pentru personalul angajat în fabrica de zahăr de la Luduş.
Prețul de vânzare al fabricii ar fi de circa 70 milioane de euro
După cum a declarat în repetate rânduri Teodor Aflat, un rol considerabil în salvarea fabricii de la Luduș l-au avut și Adrian Chensoiu, ministru al Agriculturii la momentul în care s-a anunțat că fabrica va fi închisă și, ulterior, Petre Daea, actualul ministru al Agriculturii. Anterior, o înţelegere făcută de fostul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, urmărea cumpărarea fabricii de către statul român, în parteneriat cu fermierii, prin Casa de Comerţ Agroalimentar Unirea. Acest lucru ar fi însemnat continuarea activităţii de cultivare a sfeclei de zahăr în zonă şi, implicit, păstrarea locurilor de muncă ale salariaţilor din fabrică. Preţul de vânzare al fabricii este de circa 70 mil. euro, conform Ziarului Financiar.
La sfârșitul lunii septembrie 2021, fabrica din România avea 153 de angajați permanenți, totalul angajaților la nivelul întregului grup fiind de 15000. Tereos, cel de-al doilea mare producător de zahăr din lume ca volum al operațiunilor, și-a revizuit amănunțit afacerile după remanierea conducerii sale, survenită spre sfârșitul anului 2020. Noua echipă, care s-a declarat îngrijorată de marile datorii ale firmei, a făcut din reducerea acestora una dintre principalele sale priorități.