22.4 C
Sibiu
duminică, aprilie 20, 2025

GALERIE FOTO – „Părintele Arsenie Boca – Testamentul de la Sâmbăta”, prezentat la Săliște

Cele mai citite

Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul – Episcop-Vicar al Arhipiescopiei Sibiului, Cristian Filip – Preşedintele Fundaţiei Creştine „Părintele Arsenie Boca” din Bucureşti şi actorul Mihai Bica de la Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu” din Braşov au fost invitaţii întâlnirii duhovniceşti care a avut loc duminică, 12 noiembrie, la Sălişte – capitala spirituală a Mărginimii Sibiului.
Sala de festivităţi a Liceului Tehnologic „Ioan Lupaş” Săliște a fost neîncăpătoare pentru mulţimea celor dornici să vadă cel mai recent film realizat de regizorul Nicolae Mărgineanu, un documentar intitulat Părintele Arsenie Boca – Testamentul de la Sâmbăta. Autenticitatea mărturiilor şi puterea învăţăturilor Părintelui Arsenie sunt o chemare spre o viaţă creştină şi pentru noi, oamenii veacului XXI. Originar din Sălişte, autorul scenariului,  Ion-Costin Manoliu –  redactor la Radio România, a vorbit despre prezenţa Părintelui Arsenie la Sălişte şi legătura sa cu călugării de la Muntele Athos cu origini în Mărginimea Sibiului.
Cristian Filip a făcut o sinteză a învăţurii Părintelui Arsenie, subliniind preocuparea marelui duhovnic pentru sfinţirea vieţii de familie, cu trimitere directă la provocările zilei de azi: o greşită educaţie sexuală în şcoală, posibila vaccinare obligatorie… „E bine să nu ne mulţumim doar la merge într-un pelerinaj, la Prislop, la Sâmbăta, la Drăgănescu, ci a citi cărţile Părintelui Arsenie, mai ales Cărarea Împărăţiei şi Cuvinte vii. Ne vom cunoaşte mai bine, îi vom înţelege mai bine pe semenii noştri, ne vom întări în credinţă. Părintele Arsenie ne spune că Biserica ne întinde braţele părinteşti, braţele celor şapte Sfinte Taine. Nu putem duce o viaţă creştinească fără Spovedanie şi Cuminecare, fără a fi îndrumaţi de un duhovnic.”
Actorul Mihai Bica, care a rostit cuvintele Părintelui Arsenie în documentarul prezentat, a citit un articol de ziar despre Praznicul de la Sălişte, publicat în gazeta „Lumina satelor”, în 1944 şi a înnobilat frumoasa seară duhovnicească prin poeziile pe care le-a spus: Cântec după gratii de Nichifor Crainic şi câteva versuri inspirate dedicate Părintelui Arsenie de către studenţii care au participat la tabăra de la Mănăstirea Brâncoveanu în vara anului 1947.
În încheiere, Preasfinţitul Ilarion a povestit despre întâlnirea sa cu Părintele Arsenie, în 1980, la biserica din satul Drăgănescu, din apropierea Bucureştilor: „L-am întrebat pe Părintele dacă aş fi bun de mănăstire, negândindu-mă că ar putea fi mănăstirea de la Sâmbăta. Mi-a spus: Dacă te însori, într-un an vei muri. Mult timp m-am gândit ce au însemnat cuvintele acestea. Mi-am găsit un răspuns singur. Mi-a pus şi următoarea întrebare: Dar bunicii tăi au fost băutori? – Da, au fost băutori. Să ştii că păcatele lor sunt asupra ta. M-am întrebat ce poate face un om care duce în spate păcatele altora din familie. Numai Dumnezeu ne întăreşte ca să învingem această moştenire şi să ducem o astfel de viaţă încât să-i scoatem de acolo de unde sunt pe cei care au greşit din neamul nostru, al fiecăruia.”
Ca gazdă, primarul oraşului Sălişte, Horaţiu Răcuciu, a mulţumit tuturor pentru această întâlnire binecuvântată, cu dorinţa de avea cât mai des astfel de evenimente culturale şi duhovniceşti la Sălişte.

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: De aproape 100 de ani la Mediaș se joacă Țuru în dimineața de Paști

Tradiţia a mers mai departe în municipiul Mediaș și în 2025, în prima zi de Paști, când sute de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect