21.3 C
Sibiu
vineri, august 12, 2022

Dosarul de corupție Oracle: mită 500.000 de euro pentru licitații ale statului. Procurorii au obținut un acord de recunoaștere a vinovăției

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Sorin Mîndruțescu, fost director al Oracle România, reprezentanța cunoscutei companii de software, a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției după aproape trei ani de cercetări, potrivit datelor DNA. Mai multe firme au dat mită pentru a câștiga contracte cu statul, după cum reiese din acord.

Acuzat și cercetat pentru luare de mită în formă continuată, fostul director al Oracle a rezistat cercetărilor timp de trei ani, însă acum a cedat și a semnat un acord prin care recunoaște că a primit mită 569 de mii de euro de la reprezentanții unor firme pentru a le vinde produse la prețuri mai mici, în vederea participării la licitații organizate de instituții ale statului român. Inculpatul a acceptat o condamnare de 2 ani și jumătate de închisoare cu suspendare și confiscarea sumei primită drept mită. Procurorii îl acuzau la momentul începerii cercetărilor de luare de mită a sumei de 869.413 euro, în nouă dosare, cu fapte comise între 2009 – 2013.
Acordul de recunoaștere a vinovăției, care prevede un termen de supraveghere de 4 ani, va trebui să fie aprobat de un judecător.
Ce spun procurorii DNA:
„În calitatea menționată, inculpatul ar fi pretins și ulterior ar fi primit suma totală de 569.413 euro, cu titlu de mită, de la reprezentanții unor firme din domeniul care erau interesate să se înscrie la licitații organizate de diverse instituții de stat sau cu capital de stat. În schimbul banilor, inculpatul, în exercitarea atribuțiilor sale de serviciu, s-ar fi angajat să pună la dispoziție oferte de preț avantajoase ale produselor comercializate de filiala din România a companiei multinaționale (în special licențe IT), astfel încât, cu aceste produse, respectivele firme să poată să se înscrie și să participe la licitațiile publice de care erau interesate. Aceste licitații vizau atribuirea unor contracte publice de instituții precum Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „TRANSELECTRICA” SA, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Administrația Româna a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA).
Licitațiile organizate de companiile de stat aveau ca obiect achiziția de echipamente de tehnică de calcul, componente, accesorii, produse și aplicații software și servicii conexe necesare implementării unor proiecte de servicii on-line, ori a unor proiecte de dezvoltarea, extinderea și adaptarea sistemelor informatice; de asemenea, licitațiile aveau ca obiect suplimentarea ori reînnoirea de produse software ori servicii de suport tehnic și mentenanță”.
Banii erau virați de firmele implicate prin intermediul unor conturi personale sau în conturi ale unor firme.
Mîndruțescu va trebui să presteze o muncă în folosul comunității, la primărie sau Direcția de Protecție a Copilului, timp de 120 de zile.
Procurorii nu au făcut alte anunțuri privind alte persoane implicate sau inculpate în dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Consiliul Concurenței a anunțat scăderi de prețuri la benzină și motorină

Preţurile carburanţilor practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 de bani/litru...
spot_img

Știri pe același subiect