Instanțele din întreaga țară își vor întrerupe activitatea începând de luni, 27 ianuarie, pe perioadă, momentan, nedeterminată. Greva vine ca o formă de protest împotriva deciziei de eliminare a pensiilor speciale.
În ședința de miercuri, 22 ianuarie, Adunarea generală a judecătorilor din cadrul Judecătoriei Sibiu a hotărât, cu majoritatea de voturi, adoptarea unei forme de protest. Această manifestație va duce la amânarea judecării cauzelor, începând cu ședințele de luni, 27 ianuarie. Excepție vor face procesele care trebuie soluționate în regim de urgență, atât civile, cât și penale.
Protestul va implica și personalul auxiliar al Tribunalului, nu doar judecătorii. Potrivit unui comunicat de presă al Sindicatului Național al grefei judiciare Dicasterial, grefierii și-au suspendat activitatea în intervalul orar 10.00-12.00, începând cu data de 22 ianuarie. Începând de luni, 27 ianuarie, activitatea lor va fi, de asemenea, întreruptă pe tot parcusul zilei, în instanțe și parchete.
Decizia vine ca o formă de protest din partea instanțelor din întreaga țară, împotriva eliminării pensiilor speciale. În opinia magistraților, pensia de serviciu nu constituie un privilegiu, ci o compensaţie pentru incompatibilităţile şi interdicţiile la care magistraţii sunt supuşi pentru a le asigura independenţei şi imparţialitatea. În comunicatul transmis de Tribunalul Sibiu, se menționează faptul că abrogarea acestor pensii ar constitui o încălcare a independența și statutului constituțional al judecătorilor.
Potrivit sindicaliștilor, manifestațiile vor continua până la respingerea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu. Dezbaterea și votul în Parlament pentru proiectul care prevede abrogarea pensiilor speciale, exceptând cele ale militarilor și polițiștilor, vor avea loc marți, 28 ianuarie. Votul a fost programat inițial în 18 decembrie 2019, însă a fost amânat, în urma grevelor și presiunii din partea sindicatelor.
În data de 29 ianuarie va avea loc o altă adunare generală a judecătorilor, în care vor fi reluate discuţiile în funcție de măsurile legislative care vor fi aprobate până la acea dată.
Magistrații consideră că această decizie ar afecta independența justiției. În cadrul ședinței judecătorilor sibieni de marți, 21 ianuarie, ei au hotărât, cu unanimitatea de voturi, că implementarea acestei măsuri ar încălca independența și statutul constituțional al judecătorilor.
„Acordarea pensiei de serviciu pentru cadrele militare si magistraţi nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensaţie parţială a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutelor speciale cărora trebuie să li se supună militarii si magistraţii”, se arată în comunicatul transmis de Curtea de Apel Alba Iulia.
Un protest spontan, împotriva eliminării pensiilor de serviciu, s-a desfășurat la Tribunalul Sibiu și anul trecut, în 18 decembrie. Protestul a dus la închiderea arhivelor, registraturilor și suspendarea ședințelor de judecată, însă activitatea Tribunalului nu a fost afectată. Atunci, reprezentanții sindicatelor grefierilor declarau că vor merge până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete, în cazul în care cererile lor nu vor fi onorate.
În 20 decembrie, grefierii sibieni au organizat un alt protest. De această dată nemulțumirile au venit pe fondul intenției Guvernului de a reduce sporul pentru condiții periculoase şi vătămătoare. Este vorba despre proiectul de lege pentru modificarea OUG nr. 114/2018, care a fost aprobat în ședința Guvernului României din data de 18 decembrie 2019. Conform acestui proiect legislativ, sporul pentru condiții periculoase și vătămătoare poate fi de cel mult 25% din salariul minim brut pe țară, aproximativ 500 de lei. Măsura ar fi menită să elimine discriminarea dintre angajați.