6.2 C
Sibiu
miercuri, octombrie 9, 2024

eveniment

Lansare reușită pentru doi sateliți de monitorizare a Terrei

Publicitate

Cele mai citite

O rachetă din gama lansatoarelor europene Vega a plasat cu succes pe orbită în noaptea de marți spre miercuri, după o decolare reușită de la Centrul spațial Kourou din Guyana franceză, doi sateliți de monitorizare a Terrei. Dintre cei doi, unul este dedicat efectelor pe care le au modificările climatice asupra vegetației, informează AFP, citat de Agerpres.
Lansatorul Vega a plasat pe orbită cei doi sateliți în scopuri civile și militare, care sunt operați de companii din Italia, Franța și Israel, a anunțat într-un comunicat Arianespace, compania care a realizat această lansare.
Cel mai ușor din gama lansatoarelor europene, Vega a decolat la ora 01.36 GMT de la Centrul spațial Kourou din Guyana franceză.
Cei doi sateliți se numesc OPSTAT-3000 și Venus.
Venus (Vegetation and Environment monitoring on a New Micro Satellite) este primul satelit de observare a vegetației dedicat modificărilor climatice. El este administrat în comun de Centrul Național de Studii Spațiale (CNES) din Franța și Agenția spațială italiană.
Timp de doi ani și jumătate, acest microsatelit — plasat pe o orbită heliosincronă — va fotografia la fiecare 10 zile diverse situri selecționate din lumea întreagă cu scopul de a-i ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine evoluția vegetației, cea a stocurilor de carbon și impactul avut de modificările climatice asupra ecosistemelor naturale și a agriculturii.
Al doilea obiectiv al satelitului Venus va consta în studierea timp de un an a unui sistem israelian de propulsie electrică.
OPTSAT-3000, care are la sol o greutate de 368 de kilograme, a fost creat în cadrul unui program de monitorizare a Terrei dezvoltat de Ministerul Apărării din Italia.
Acest satelit, ce are o durată de viață de șapte ani, va avea capacitatea de a realiza imagini de înaltă rezoluție cu orice punct de pe Glob.
„Odată cu a 10-a lansare Vega din anul 2017, al 10-lea succes consecutiv al acestui lansator ușor de la introducerea sa în programului Centrului spațial guyanez, Arianespace se mândrește cu faptul că a putut să includă într-o singură misiune două programe majore de monitorizare a Terrei”, a declarat într-un comunicat Stephane Israel, președintele executiv al companiei Arianespace.
De la începutul anului, opt lansatoare au fost trimise pe orbită de la Centrul spațial din Guyana franceză.
Aceasta a fost a 291-a misiune efectuată de compania Arianespace de la centrul din Kourou.
Sursa: agerpres.ro

Publicitate

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Senatul a adoptat Salariul Minim European. Angajații din România vor fi plătiți și dacă se află în grevă

Proiectul privind salariul minim european a fost aprobat de Senat, pentru aplicare fiind nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect