6.3 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Plasticul nostru cel de toate zilele

Cele mai citite
Cristina Voicuhttp://www.sibiu100.ro
https://sibiu100.ro/wp-content/uploads/2022/11/cristina-voicu-jpg.webp

Nu știu dacă cineva își mai poate imagina o lume fără plastic, deși acesta e ”în vârstă” de doar 114 ani.

Primul plastic complet sintetic și de succes comercial a fost patentat în 1907 de către chimistul belgian Leo Baekeland. Invenția sa, botezată bachelită, combina două chimicale, formaldehida și fenolul, prin încălzire și presiune. Dacă v-ați amuzat spunând Supercalifragilisticexpialidocious, alături de Mary Poppins, vă va plăcea și numele științific al substanței: polioxibenzimetilenglicolanhidridă.

Plasticul a avut și un impact pozitiv, din el sunt făcute instrumente medicale ce salvează vieți omenești, a făcut posibilă călătoria în spațiu, a făcut mai ușoare mașinile și avioanele. Din plastic sunt făcute căști de protecție, incubatoare sau conducte și echipamente pentru apa potabilă.

Plasticul se descompune în mediu într-un interval de 400 – 450 de ani

Dar… lucrurile au degenerat o dată cu utilizarea lui la scară largă pentru produse de unică folosință sau foarte ieftine. O parte a populației nu se sfiește să le arunce oriunde în mediul înconjurător.

Un articol National Geographic din 2019 vorbește în date sumbre despre viața de astăzi a plasticului. Plasticul de unică folosință reprezintă 40% din plasticul produs în fiecare an. Chiar dacă pungile de plastic sau ambalajele sunt folosite câteva minute sau ore, acestea rezistă în natură sute de ani.

Deșeuri aruncate pe malul Cibinului, mare parte din plastic

Producția globală de plastic a crescut exponențial, de la 2,3 milioane de tone în 1950 la 448 milioane de tone în 2015. Este de așteptat ca acest volum să se dubleze până în 2050. În fiecare an, aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung în Oceanul Planetar.

Marea insulă de gunoaie din Pacific – ”un continent sinistru al secolului 21”

Cifrele sunt atât de mari încât ajung să nu mai impresioneze. Marea insulă de gunoaie din Pacific este o zonă de acumulare a unei multitudini de deșeuri de plastic (sticle din plastic – PET, plase de pescuit, obiecte plutitoare, plastic mărunțit etc.).

A fost descoperită în anul 1997 și are de două ori mărimea statului american Texas (1.391.324 km², de 6 ori suprafața României). Insula de gunoaie este considerată „un continent sinistru al secolului 21”.

Prin expunerea la razele soarelui (UV) plasticul din apă ajunge să se descompună în microplastic ce se evaporă o dată cu apa în aer. Nu doar mâncăm plastic, îl și respirăm. Potrivit descopera.ro, în corpul unui om ajung 5 grame de plastic, cât un card de credit, în fiecare săptămână.

Lucruri mici pe care le-am putea face

Legislația europeană începe să se schimbe pentru a limita folosirea plasticului. La nivel micro, câteva idei de reducere a cantității aruncate: renunțați măcar la apa îmbuteliată, apa de la robinet din Sibiu este potabilă și foarte bună. Încercați să cumpărați produse ce se vând vrac și nu ambalate.

Mergeți la cumpărături cu recipientele voastre de acasă și cu sacoșe, pot fi și din plastic, doar să nu mai luați altele de fiecare dată. Folosiți ce aveți (de exemplu, puteți utiliza o caserolă de plastic de la înghețată pentru conservarea și transportul mâncării) și alegeți produse reutilizabile.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Virusul gripei aviare detectat în laptele crud

Departamentul de Sănătate Publică din California a anunțat depistarea virusului gripei aviare H5N1 în loturi de lapte crud integral...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect