UNESCO: Centrul istoric al Vienei, patrimoniu în pericol

banner
banner
banner
banner

Centrul istoric al Vienei, un spațiu cu numeroase edificii baroce, a fost înscris joi pe lista patrimoniului mondial în pericol cu prilejul reuniunii anuale a UNESCO, din cauza unui proiect de construcție a unui imobil de mare înălțime, relatează AFP, citat de Agerpres.
Adoptat la începutul lui iunie de municipalitate, planul de reabilitare a cartierului Heumarkt, care se învecinează cu bulevardul circular Ring, implică în special construcția unui turn de locuințe de lux, înalt de 66 de metri, în condițiile în care limita tolerată de UNESCO în acest loc este de 43 m. Comitetul patrimoniului mondial al UNESCO reunit la Cracovia și-a exprimat astfel regretul că proiectul de reamenajare arhitecturală „ține insuficient cont de precedentele decizii ale Comitetului”.
Orașul Viena a apărat joi, într-un comunicat, „angajamentul său explicit în conservarea patrimoniului său istoric” și hotărârea sa de a conserva clasificarea de patrimoniu universal primită în 2001. Orașul are termen până în februarie 2018 să convingă UNESCO de justețea argumentelor sale, care apoi va emite un verdict.
La nivel local, opozanții proiectului se îngrijorează de riscul pierderii clasificării de patrimoniu UNESCO și de faptul că acesta ar deschide ușa pentru alte imobile de mare înălțime.
Înălțimea inițială a imobilului contestat, a cărui construcție ar urma să înceapă cel mai devreme în 2019, era de 73 de metri. Proiectul mai prevede și reamenajarea unui patinoar în aer liber deja existent.
Centrul istoric al Vienei prezintă un larg evantai de stiluri arhitectonice din Evul Mediu, baroc — din perioada în care orașul era capitala Imperiului Habsburgic — sau Art nouveau și a jucat „un rol fundamental în calitate de mare oraș al muzicii europene”, a reamintit UNESCO.
Sursa: agerpres.ro

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
Ultimele știri

Scumpirea alimentelor este tot mai resimțită de est-europeni

Criza rezultată în urma războiului din Ucraina duce la creșteri uriașe de prețuri în majoritatea magazinelor din Europa. Totuși,...
spot_img

Știri pe același subiect