Nu sunt adepta sărbătoririi Sfântului Valentin, dar nici după Dragobete nu mă dau în vânt. N-are legătură neapărat cu pernuțele în formă de inimioară, jucăriile de pluș, bomboanele cu fundiță roșie sau alte produse de sezon – a se citi kitch – pe care ni le bagă pe gât societatea de consum în care trăim, ci cu faptul că Iubirea cred că ar trebui sărbătorită în fiecare zi. Adică, dacă ai doar o zi pe an – fie că e 14, fie că e 24 februarie – în care sărbătorești Iubirea sau persoana iubită, cred că în restul de 364 de zile nu prea are cum să-ți fie bine. Societatea modernă marșează excesiv pe obligativitatea de a sărbători cât mai festiv, nu neapărat sentimentul în sine, cât, mai ales, o zi anune din calendar. Cu asta am, de fapt, o problemă, nu cu Iubirea în sine.
Indiferent de ce cred eu, cert este că unii oamenii au sărbătorit în această săpămână Sfântul Valentin cu cină romantică, excursii în doi, flori, bomboane sau inimioare, iar alții vor sărbători Dragobetele săptămâna viitoare. Vrem, nu vrem, suntem sau nu suntem de acord, în această perioadă se vorbește mai mult despre iubire și, sub tot felul de forme, mai mult sau mai puțin costisitoare, mai mult sau mai puțin romantice, mai mult sau mai puțin inspirate, este sărbătorit acest sentiment înălțător.
Am găsit în această săptămână iubirea în multe locuri.
Deși România este într-o perioadă destul de tulbure, cu politicieni care, evident, nu se iubesc, poporul dă zeci de dovezi de iubire. Se vorbește mai mult în aceste zile de iubirea de țară, de iubire de adevăr, iubire de dreptate, iubire de aproape. Se vorbește de statul de drept și, pentru a-și arăta susținerea pentru acesta, sute de mii de români au ieșit pe străzi, protestând față de cei care au vrut să-l pună în pericol.
Iubirea de copii a fost la fel de evidentă în această perioadă, doar că unii au clamat-o fățarnic și au vrut să se folosească de micuți pentru a le pedepsi părinții ce s-au răsculat în piețele publice. Părinții însă, chiar dacă și-au luat copiii la proteste, împotriva voinței unor politicieni, îi iubesc fără tăgadă.
Un alt lucru important s-a întâmplat în această săptămână care demonstrează, de asemenea, că iubirea este cheia și motorul întregii lumi. Direcția de Sănătate Publică Sibiu a anunțat că natalitatea este în creștere în județ, iar sibienii sunt mai longevivi decât locuitorii din alte județe, cu o medie de vârstă ce depășește 76 de ani.
„Teoria mea este că longevitatea se datorează actului iubirii. Cred că ăsta e marele mister: iubirea. Dacă oamenii ar putea să-şi însuşească asta, lumea ar fi o bucurie”, spunea maestrul Radu Beligan.