Acum câteva zile, mai exact pe 15 ianuarie, am sărbătorit Ziua Culturii Naționale. „Am sărbătorit” e un fel de a spune, având în vedere momentele insignifiante ca impact și participație publică organizate de instituțiile de profil, raportate la o zi națională. Câțiva studenți ici-colo în parcul Sub Arini, o mână de oameni la câte o expoziție dedicată momentului, elevi plictisiți puși să recite din Eminescu și o mulțime de comunicate ale organizatorilor care se autofelicită pentru cât de importantă e cultura pentru prezentul și viitorul Neamului nost. Pe scurt, încă o sărbătoare eșuată. Și încă un mod de-a ne afla în treabă dând impresia că muncim.
Pe cine mai interesează însă cultura? Desigur, în primul rând pe Guvernul României. Și partidele politice care dau tonul în țărișoara asta. Ca să ajungi la cultură, în primul rând ai nevoie de educație. Or aici a găsit guvernul soluția salvatoare ca să acopere deficitul financiar pentru anul 2025. „Ordonanța trenuleț” creează un adevărat haos (dacă mai era nevoie!) în sistemul educațional. Copiii și-au pierdut reducerile la transport, dar și banii de burse, căci fondurile din care se plăteau acestea au fost înghețate. Pe lângă faptul că nu vor mai primi alocații mărite, mulți dintre cei care provin din familii defavorizate nu vor mai beneficia de tichete educaționale. Inclusiv voucherele pentru copiii cu CES au fost sistate.
În ceea ce-i privește pe profesori, măsurile de austeritate le taie primele didactice și voucherele de vacanță. Iar veștile nu se opresc aici, căci dascălii vor fi afectați atât de înghețarea salariilor, cât și de blocarea posturilor. De asemenea, naveta profesorilor nu va mai fi decontată. Desigur, această prevedere de austeritate nu se aplică ministerelor, instituțiilor publice cu oameni „de partid” în conducere, care au de făcut deplasări „în interes de serviciu”. Mă și gândesc la Klaus Iohannis cum va călători următoarea perioadă cu Wizz Air de la București la Sibiu, pentru că pe alte rute nu i se vor mai deconta deplasările din bugetul de stat, iar Ciolacu a fost foarte clar cu „trenulețul” cheltuielilor publice.
Guvernul României are unele dintre cele mai mici cheltuieli din lume făcute pentru educație, arată cel mai recent raport al UNESCO. România a investit în educație, în 2023, doar 3,3% din produsul intern brut (PIB). Datele raportului arată că România se află pe locul 123 din 171 în clasamentul mondial privind alocările din PIB pentru educație și pe locul 156 la partea de cheltuială publică generală, notează Edupedu.ro.
În anul 2015, 160 de state, printre care și România, și-au asumat că vor face demersuri ca până în anul 2030 să aloce între 4% și 6% din PIB și între 15% și 20% din cheltuiala publică pentru educație, conform Declarației Incheon, adoptată în cadrul World Education Forum. Raportul UNESCO arată că doar 34 de țări îndeplinesc cele două condiții de finanțare stabilite de Declarația Incheon și 78 de state îndeplinesc doar una dintre ele. În același timp, 58 de state nu au realizat niciun obiectiv, iar printre ele se află și România.
România a cheltuit doar 3,3% din PIB în 2023 și se află pe locul 123, la același nivel cu Tanzania, după state ca Benin, Panama sau Zambia. La nivelul Uniunii Europene, cele mai mari alocări au fost făcute de Suedia (7,6%), Belgia (6,4%) și Franța (5,4%). Când vine vorba de cheltuielile bugetare, România se clasează pe locul 156, cu un procent de 8,1%, după țări ca Sri lanka, Uganda sau Pakistan.
Avem o clasă politică „educată”. Cu diplome de Bac` rătăcite pe undeva printre facturile acelea (Nord-ise) pe care le decontăm fiecare dintre noi. Cu oameni a căror prețuire pentru cultură se vădește cu fiecare decizie politică de acest gen. Am rămas de „trenuleț” și de această dată. Și ne mai mirăm că românul votează pe cine votează. De parcă ar conta, până la urmă, pe cine votează…
Urmărește Sibiu 100% în Google News