Connect with us

Politica

ULTIMA ORĂ Guvernul Florin Cîțu a fost demis prin moțiune de cenzură, cu voturile foștilor parteneri, USR PLUS

Gabriel Dogaru

Publicat

pe

Moțiunea de cenzură depusă de PSD în Parlamentul României a fost votată de parlamentari, astfel că guvernul condus de Florin Cîțu este considerat demis.

Parlamentarii PSD, AUR și USR PLUS au votat in corpore demiterea lui Florin Cîțu și a guvernului pe care îl conduce. USR PLUS a făcut parte din acest guvern, dar a demisionat după ce Stelian Ion, ministrul justiției, a fost demis de Cîțu, pe neașteptate. LA acel moment, USR a acuzat că demiterea s-a făcut pentru ca PNL să poată implementa fără obstacole programul Anghel Saligny, prin care primarii de orașe și comune din țară ar urma să primească fonduri bugetare. USR PLUS a depus propria moțiune de cenzură, care însă a fost blocată de proceduri administrative, la Curtea Constituțională. Ulterior, PSD a depus o a doua moțiune, pe care cei de la USR au acceptat să o susțină, chiar dacă textul acesteia ataca dur și sectoarele de activitate pe care USR le-a gestionat.

Au fost exprimate 281 de voturi pentru moțiune, din 466 de parlamentari, din care 318 prezenți. Toate voturile valabil exprimate au fost pentru demiterea guvernului.

În acest moment, președintele Iohannis trebuie să desemneze un premier interimar, care are la dispoziție maxim 45 de zile pentru a administra țara. În acest interval, Iohannis va trebui să caute o majoritate, să desemneze un nou premier și să spere că acesta va fi votat în Parlamentul României. Cei de la USR au afirmat în repetate rânduri că nu vor mai reveni la guvernare în actuala coaliție, dacă va fi menținut Florin Cîțu în funcția de premier. Alternativele lui Iohannis sunt puține: un alt penelist, un premier neutru și un reprezentant al USR.

PUBLICITATE
Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ad
Ad
PUBLICITATE
PUBLICITATE

DELGAZ

Subiecte

ULTIMA ORĂ