Cel mai recent sondaj de opinie pe teme politice, realizat de Avangarde la comanda PSD, arată o tendință evidentă care se menține în intențiile de vot ale populației. Chiar dacă sondajul trebuie citit cu rezerve, inclusiv prin prisma marjei de +/- 3,4%, conturarea procentelor pe care le au în acest moment partidele arată clar în ce direcție se îndreaptă intenția electoratului din România, în actualul context.
Cel mai apreciat partid din România, PSD, are un nivel al intenției de vot de 35%, după cum arată cel mai recent sondaj Avangarde, comandat chiar de acest partid. Procentul este cu circa 5 procente mai mic față de „vârful” din 2021, dar marchează o stabilizare a scăderii acestui partid după intrarea la guvernare. Al doilea partid ca mărime rămâne PNL, cu 16%, acesta fiind cel mai mic scor înregistrat de liberali de la alegerile din 2020. În ceea ce privește partidul AUR, spre deosebire de alte sondaje, care au creditat acest partid cu 20 de procente, sondajul Avangarde îi acordă acestuia 15%, astfel că se plasează pe poziția treia în preferințele electoratului, dar la o distanță foarte mică de PNL. Vestea proastă vine și pentru USR, care pare că s-a cantonat la 12%, așa cum arătau și alte sondaje.
Cum citim acest sondaj:
În prezentarea Barometrului, cei de la Avangard spun că doar 39% dintre repondenți au indicat un partid pe care îl vor vota. Asta înseamnă că nivelul de încredere în aceste răspunsuri este foarte mic în acest moment, deoarece peste 60% din români înseamnă că nu vor vota sau nu au o afinitate politică în acest moment. În plus, 22% din intențiile exprimate au mers către alte partide, situație care se poate schimba în orice moment. Altfel spus, cele 35% ale PSD sunt, de fapt, mult mai puține, iar acest lucru este valabil și pentru celelalte partide.
Personalități
Unele indicii despre felul în care văd românii partidele în acest moment pot fi regăsite și în lista personalităților și încrederea de care se bucură ele.
A apărut în măsurători Mircea Geoană, ceea ce înseamnă că PSD mizează pe introducerea acestuia în alegerile prezidențiale din 2024. De asemenea, Alexandru Rafila se află în continuare pe primul loc în aprecierea românilor, ceea ce pune un semn de întrebare privind credibiltiatea celorolalți lideri ai PSD. Cu atât mai mult cu cât pe locul trei se află Nicolae Ciucă, prim-ministrul în funcție și lider informal al PNL. Ciolacu, președintele PSD este doar pe locul al patrulea, la mică distanță de Emil Boc. Remarcăm și procentele mici pe care le au totți acești politicieni, care se confuntă cu procente mult mai mari din partea celor care „mai degrabă nu au încredere”. Alți politicieni stau și mai prost în acest sondaj: Klaus Iohannis, cu 23% încredere, depășit de Gabriela Firea, Ludovic Orban, 12%, depășit de George Simion, Dacian Cioloș, doar 10%, Rareș Bogdan și Florin Cîțu, la egalitate, cu un rușinos 6%.
Alte teme ale sondajului
Este de remarcat aprecierea de care se bucură guvernul pentru modul în care a gestionat criza refugiaților (51% spun „Bine”), de asemenea opoziția masivă a românilor față de posibilitatea de a susține Ucraina cu arme, muniție, avioane.
Nu în ultimul rând, este impresionantă aplecarea românilor pentru un stat protecționist: anularea liberalizării pieței energiei, plafonarea prețurilor la energie, reducerea accizelor și TVA, subvenționarea carburanților.
Sondajul a fost realizat de institutul Avangarde, la comanda PSD, în perioada 22-29 martie, pe un eşantion de 900 de subiecţi, prin metoda CATI (telefonic). Marja de eroare este de +- 3,4%, la un nivel de încredere de 95%.