28.1 C
Sibiu
vineri, august 12, 2022

Iohannis: România va crește bugetul Apărării și își va mări independența energetică

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Consiliul Suprem de Apărre a Țării a decis ca România să ia două măsuri radicale în actualul context militar și politic. Prima este cea legată de creșterea bugetului destinat cheltuielilor pentru apărarea țării, cea de-a doua este legată de independența energetică a României, care trebuie să crească.
România va înființa un centru logistic pentru transportul ajutoarelor către Ucraina și ucraineni, a anunțat președintele Iohannis, la finalul ședinței CSAT. De asemenea, vor fi luate măsuri pentru sprijinirea Republicii Moldova în efortul de primire a refugiaților din Ucraina. În ceea ce privește capacitatea de apărare a României, mesajul transmis de președinte a fost că „se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%”. Pentru asta este nevoie însă și de decizie politică, una în Parlamentul României și alta în Guvernul României.
Declarații Klaus Iohannis la finalul ședniței CSAT:
„Astăzi am decis în CSAT o serie de măsuri după cum urmează:
În primul rând, am decis să intensificăm la nivel bilateral și aliat demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic în perioada imediat următoare, prin dislocarea de forțe aliate și prin constituirea accelerată a Grupului de Luptă din România.
În contextul general produs de efectele situației de securitate regională este necesară susținerea pe diverse dimensiuni a Republicii Moldova, care se confruntă cu un val crescut de refugiați și posibil și cu alte dificultăți. În acest sens, în ședința CSAT, am decis o serie de măsuri de sprijin.
În ceea ce privește contribuția României la efortul comunității internaționale de sprijinire a Ucrainei, am decis astăzi înființarea pe teritoriul țării noastre a unei facilități logistice, un așa-numit hub, un centru, care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.
Totodată, am hotărât intensificarea măsurilor pentru a ajuta refugiații din Ucraina și a gestiona integrat un aflux masiv de persoane care intră pe teritoriul țării noastre.
Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice:
În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%.
 
În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile.
Sigur, pentru îndeplinirea acestor obiective strategice, vor fi necesare decizii politice și trebuie puse în aplicare planuri de acțiune concrete la nivelul instituțiilor competente.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
- Produs în Sibiu- campaniespot_img
spot_img
spot_img
Ultimele știri

Consiliul Concurenței a anunțat scăderi de prețuri la benzină și motorină

Preţurile carburanţilor practicate de marile lanţuri de benzinării au scăzut comparativ cu finele lunii iunie, cu 58 de bani/litru...
spot_img

Știri pe același subiect