Partidele de la guvernare încep să se bată în oferte: PSD propune majorarea salariului minim la 3000 de lei și a pensiilor cu 10%

Cu doi înainte de alegerile generale, partidele încep să-și contureze strategiile de atragere a alegătorilor. PSD mizează pe metodele clasice, într-o perioadă de dezechilibre economice care ar putea conduce la o criză economică și bugetară.

Reprezentanții PSD au anunțat astăzi un pachet de măsuri sociale cu care vor veni în coaliția de guvernare pentru negocieri. Principalele propuneri ale pachetului cu care vine partidul, așa cum au fost anunțate de ministrul muncii, Marius Budăi, sunt creșterea salariului minim la 3000 de lei și creșterea pensiei minime la 1.000 de lei. Privind prin perspectiva creșterilor de prețuri și a coșului zilnic, valorile nu sunt nici pe departe nepotrivite, însă din perspectiva bugetară lucrurile stau mult mai complicat. Minsitrul social-democrat a anunțat că impactul bugetar al acestor creșteri, așa cum a fost calculat de inițiatori, ar fi de 11 miliarde lei, sumă care ar trebui acoperită dintr-o creștere a deficitului care este deja în creștere.

„Vom propune în coaliția politică majorarea salariului minim până la 3.000 de lei, cu păstrarea acelui mecanism de netaxare a unei valori de 200 de lei. Valoarea va fi obligatorie. Aceasta înseamnă că 2800 de lei vor fi taxați, deci efortul suplimentar este pentru acei 250 de lei iar 200 de lei rămân în continuare netaxați. Ne dorim ca în România să încercăm pe cât posibil să nu mai existe sărăcie în muncă” a explicat minsitrul Budăi. El a făcut precizări și pentru creșterea pensiilor: „A doua măsură îi vizează pe cei 1,3 milioane de seniori ai României care încasează pensia minimă. Vom propune majorarea pensiei minime de la valoarea de 1.000 de lei la valoarea de 1.100 de lei. În coaliție vom propune și majorarea punctului de pensie de la valoarea de 1.586 de lei la valoarea de 1.745 de lei”.

Ministrul a mai declarat că supraimpozitarea contractelor part-time a fost un succes. „Dacă tot vorbim de muncă, doar într-o lună de zile contractele care au fost transformate din part-time în normă întreagă sunt în număr de 100.000”, ca răspuns la criticile care arătau cu date că decizia a condus la concedieri pe scară largă a angajaților cu jumătate de normă.

Prim-ministrul Ciucă a făcut declarații pe marginea unor posibile majorări de pensii și salarii, lăsând de înțeles că acestea nu sunt excluse. Ca să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a majora atât pensiile cât și salariile”, a declarat premierul.

spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știri pe același subiect