17.4 C
Sibiu
luni, martie 20, 2023

Semnalul Sibiu 100% de la Bruxelles. Siegfried Mureșan: ”Guvernul României pregătește proiecte, inclusiv ajutoare pentru încălzire”

Cele mai citite
banner
banner
banner
banner

Prezent săptămâna trecută la Bruxelles, trimisul nostru special Sibiu 100%, Lucian Vlad, a discutat cu europarlamentarii români despre viitorul Europei, problemele stringente ale României, despre ce fac aleșii noștri în Parlamentul European si proiectele lor pentru români, ca cetățeni europeni. Siegfried Mureșan, deputat european din partea Grupului PPE și membru al Partidului Național European, a răspuns câtorva întrebări, pe holurile Parlamentului European, în exclusivitate pentru Sibiu 100%.

Ați participat la întâlnirea cu Zelenski. Ce ne puteți spune?

banner

Președintele Ucrainei s-a adresat plenului Parlamentului European, a vrut neapărat să vină și a avut acest discurs adresat cetățenilor europeni. Mesajul principal pe care l-a dat și l-am reținut și pe care cred că este important să îl știe fiecare român de acasă este că oamenii din Ucraina luptă pentru un mod de viață european. Oamenii din Ucraina vor, de fapt, ceea ce vrem și noi: libertate, libertate de a alege, să poată alege unde trăiesc, unde lucrează, unde studiază, să poată să spună ceea ce gândesc, lucru care se poate într-o democrație, lucru care nu se poate într-o dictatură. Rusia este astăzi un regim autoritar, o dictatură, care vrea prin forță să impună același mod de viață și în Ucraina. Oamenii din Ucraina nu vor asta și vor să trăiască ca noi și tocmai de aceea lupta este atât de importantă pentru ei și pentru noi. Ne aduce aminte și nouă de cât de importante sunt valorile europene. Trebuie să fim alături de Ucraina în această luptă, pentru că este și lupta noastră.

Care sunt proiectele cu impact imediat pentru țară la care lucrați dumneavoastră?

Proiectul cel mai important pentru România acum este un nou fond de investiții pentru a ajuta oamenii să treacă mai bine peste iarnă, să facă față acestei crize energetice.

Fondul se numește REPowerEU, 20 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile pentru toată Uniunea Europeană, din care 1,4 miliarde de euro pentru România. Eu sunt unul dintre cei trei negociatori ai Parlamentului European pe această nouă lege, pe acest nou fond. Am negociat cu Comisia Europeană, cu guvernele țărilor membre și am reușit să ajungem în decembrie la un acord. Săptămâna viitoare această lege va fi votată în plenul Parlamentului European, iar banii vor fi puși la dispoziția tuturor statelor membre. Guvernul României pregătește proiecte, inclusiv ajutoare pentru încălzire. Fiecare cetățean are până la finalul iernii ajutoare pentru încălzire de la Guvern și va trebui să știe că o parte din bani vin din fonduri europene ca urmare a intrării în vigoare a acestui fond la care am lucrat, am redactat legislația și am negociat în Parlamentul European.

Cum se văd dinspre Bruxelles crizele financiare, energetice? Suntem aproape de final?

Adevărul e că în ultimii 15 ani Uniunea Europeană a fost lovită de mai multe crize, dar niciuna din crize nu a fost cauzată de noi în Europa. Am avut criza economică în urma cu 10 ani, care și-a avut originea în SUA, criza migrației în urma cu 5 ani, venită din Orientul Mijlociu, am avut Covid-19 și de fiecare dată Uniunea Europeană a reușit să ajute.

La criza actuală vedem totuși că trecem peste această iarnă mai puțin rău decât ne-am fi așteptat. Faptul că România are o dependență de gazul rusesc destul de mică și faptul că avem energie solară, eoliană, ne ajută. Trebuie să tragem și niște concluzii, niciodată în viitor nu trebuie să mai depindem de energii din țări în care nu putem avea încredere.

Anul viitor veți încheia mandatul de europarlamentar. Ne puteți spune retrospectiv care au fost cele mai mari realizări ale dumneavoastră în această poziție?

Cu siguranță prima realizare a fost imediat după începerea crizei generate de Coronavirus. Uniunea Europeană a decis cel mai mare pachet de ajutor economic lansat vreodată: NextGenerationEU. Și pe acest mecanism eu am fost unul dintre cei trei care au negociat legislația. Din acest fond, România primește 30 de miliarde de euro pentru PNRR.

Cea de-a doua realizare este cea de care am vorbit mai devreme, iar a treia realizare este faptul că mă ocup de Republica Moldova și de aderarea în UE.

Unde este casa dumneavoastră?

Casa mea este în România, Hunedoara. Sunt des și la București, pentru că acolo luăm multe decizii. Mă simt bine peste tot în Europa.

Vezi video aici:

Interviu cu europarlamentarul Siegrfried
spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Am dat startul primăverii prin a fi M.A.I. aproape de copilașii din Cisnădie

Prima Campanie de Informare Interactiv-Distractivă "Ziua Serviciilor de Urgență" din anul 2023 a avut astăzi loc la Cisnădie, pentru...
spot_img

Știri pe același subiect