12.3 C
Sibiu
duminică, mai 19, 2024

Votul de încredere pentru Guvernul Orban se va da în 4 noiembrie. Calendarul de învestire propus de PNL, respins.

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Programul propus de PNL pentru învestirea Guvernului Orban, ce prevedea votul în plen miercuri, 30 noiembrie, a fost respins, astfel că votul a fost programat peste o săptămână.
Birourile permanente reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis respingerea calendarului de învestire a Guvernului Orban propus de reprezentanții PNL. Programul adoptat vine cu o întârziere de aproape o săptămână față de așteptările liderilor PNL. Audierile miniștrilor vor avea loc în 29 și 30 octombrie, iar ședința comună de plen a camerelor parlamentului, în care se va da votul, va fi organizată săptămâna viitoare, în 4 noiembrie.
Lipsa unei majorități în birourile permanente a făcut ca respingerea programului să fie relativ previzibilă pentru Victor Orban. Acesta a declarat pentru Agerpres, „Am anunţat din capul locului că, neavând majoritate în birourile permanente reunite, aşteptarea noastră este limitată ca ei să ţină cont de argumentele mai mult decât solide pe care le-am formulat pentru a susţine propunerea calendarului de învestitură pe care am făcut-o. Asta este, lumea îi va judeca. Dacă în ciuda acestor argumente şi a acestor urgenţe majore pe care le-am prezentat, dacă în ciuda cutumelor pentru guvernelor lor, ei din nişte calcule electoraliste şi politicianiste, să nu le spun de altă natură, decid un alt calendar de învestitură, asta e.” 
Motivația pentru respingerea programului mai rapid a fost evitarea unor audieri ”de formă”. 
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu a precizat, „Vă asigur că nu vom prelungi mai mult decât este nevoie acest calendar, cred că şi dumneavoastră şi parlamentarii doresc ca aceste audieri să nu fie de formă, nu neapărat nişte audieri cu vendete politice, dar trebuie să fie nişte audieri foarte serioase, pe respectarea Constituţiei şi a legilor ţării. Vorbim matur de un viitor Guvern”.
Programul propus de PNL stipula o singură zi, 29 octombrie, pentru audierile miniștrilor propuși, urmând ca votul să aibă loc în data de 30. 
Guvernul Orban are nevoie de 233 de voturi pentru a trece de Parlament. Prognosticul este pozitiv, acesta susținând că a negociat susținerea a 234 de parlamentari.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Cutremur produs sâmbătă seara în România

Un cutremur cu magnitudinea 2,9 s-a produs sâmbătă seara în România, la ora 20:20, anunță Institutul pentru Fizica Pământului.Seismul...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect