9.1 C
Sibiu
miercuri, mai 21, 2025

A dat Maramureșul pe Ardeal. Ioan Jula și liniștea din livada sa cu meri de la Cisnădie

Vorbim despre Ioan Jula - inginer horticultor și proprietarul fermei Prodfruct -, care, originar din județul Maramureș, de acolo unde drojdia și oțetul își au celebra fabrică, respectiv din Seini,

Cele mai citite

În livada sa, se simte cel mai bine. O străbate în lung și în lat, cu privirea și la pas, o îngrijește cu cea mai pură dragoste și o prețuiește nespus. Dintotdeauna a visat ca ceea ce va urma în viața lui să aibă legătură, cumva, cu natura. Și a reușit. Dacă ar fi să o ia de la capăt, ar face același lucru: adică ar cumpăra livada de meri de la Cisnădie pentru a o transforma în afacere de familie.

banner
banner
banner

Vorbim despre Ioan Jula – inginer horticultor și proprietarul fermei Prodfruct -, care, originar din județul Maramureș, de acolo unde drojdia și oțetul își au celebra fabrică, respectiv din Seini, a ales drumul către Ardeal în anii studenției. Primul popas l-a făcut în Cluj-Napoca, unde a urmat cursurile Facultății de Horticultură, pentru ca, patru ani mai târziu, să alegă calea către Cisnădie.

I-am aflat povestea vieții și afacerii sale în cadrul campaniei „Produs în Sibiu”, proiectul nostru de suflet, aflat la cea de-a opta ediție. Când vorbește despre destinul său, o face cu zâmbetul pe buze, plin de entuziasm. Nu are niciun regret. Poate doar că, atunci când a luat decizia să aibă ferma de meri de la Cisnădie, ar fi trebuit să se rezume la cât ar putea duce el singur sau maxim cu doi angajați. Are 50 de hectare în livada sa, pe care zeci de mii de pomi o colorează.

„M-am făcut inginer de pădure ordonată

Pentru a-i cunoaște rădăcinile pasiunii sale pentru pomicultură, l-am întrebat dacă a cunoscut această dragoste în familie. „Acasă avem o grădină cu 4.000 metri cu pomi, legume, cu vie, de toate. Aveam 1.200 de butuci de vie și lucram cu mama. Avea o voce dumnezeiască. Așa de fain cânta în timp ce lucra!… Mi-era drag să stau cu ea. Am zis că niciodată nu o să lucrez într-o fabrică. Cu școala, ne ducea pe vremea aia la diferite fabrici – de mobilă, de piese auto. Eu nu suportam mirosul de benzină, de diluant, căci eu iubeam natura. Când eram copii, lucram la pădure, marcam ce pomi să fie tăiați, ziceam cât de înalte să fie lemnele, ce specie erau… Am zis: „Pădurar mă fac!” După câteva zile, a venit cineva… Ne-a întrebat ce facem și eu am zis mândru: „Marcăm!” Era brigadierul. Ne-a certat cumva… Am zis: „Gata, nu mă fac pădurar, brigadier mă fac!” După câteva zile, apare brigadierul cu încă cineva. I se răspundea acelei persoane cu „Da, să trăiți!” Am întrebat cine e. Cică e inginer șef de ocol. Și am zis: „Gata, inginer mă fac!”. Ei, nu m-am făcut silvic, pentru că mie nu mi-a plăcut matematica la care trebuia să dau examen. Dar m-am făcut inginer de pădure ordonată!”, spune, zâmbind, Ioan Jula.

Cum a ajuns la Cisnădie?

Ei bine, a avut câteva reguli pe care singur și le-a impus. „Când am terminat facultatea, am zis așa: 1. Nu plec dincolo de Carpați. 2. Nu mă duc la Colectiv. 3. Nu mă duc la ferme de legume sau la sere, pentru că acolo e foarte greu. Așa că am spus că mă duc ori la livadă ori la vie. La finalul facultății, au fost scoase șase posturi în Ardeal. Singurul post de pomicultură a fost aici. Am venit la IAS Sibiu – Cisnădie prin repartiție”, ne povestește Ioan Jula.

Până în anul 1987, a fost stagiar la ferma din Cisnădie, după care a fost numit șef de fermă. Din 1990 până în 2000, a ocupat funcția de director tehnic. Ulterior, și-a dorit să cumpere ferma, deși i s-au propus mai multe funcții de conducere în alte instituții de profil din Sibiu. „Eu eram decis! Se spune că un corp nu poate ocupa decât un singur loc în spațiu! Și dacă vrei să faci o treabă bună, nu te poți împărți: și cu funcția și cu ferma pe cont propriu!”, spune acesta.

Ioan Jula a devenit proprietar al fermei din Cisnădie în anul 2000. A cumpărat atunci curtea de aici, mașinile, clădirile și pomii. „În 2002, când s-au împărțit terenurile oamenilor, eu am rămas cu banii dați pe livadă și oamenii cu pomii. Și ce era să fac? Să mă judec cu ei? Încetul cu încetul, am început să cumpăr. Așa am ajuns aici. Am vrut să nu las să moară pomicultura din Cisnădie”, spune Ioan Jula.

În prezent, livada sa se axează pe mai multe soiuri de meri, predominante fiind cele Golden, Pinova și Fuji. De altfel, ea este îmbogățită de pere, coacăze, prune și cireșe.

Cum se simte în livadă, printre toate acestea? „Ca acasă”, răspunde scurt. „Mă simt obosit câteodată, dar nu recunosc. Îmi place prea mult! Eu duminica nu lucrez nimic în livadă, dar mereu vin să o vizitez!”, mai spune protagonistul poveștii noastre.

Uneori, e greu. Șoarecii, iepurii, căprioarele, mistreții, urșii și, mai nou, cerbii îi mai dau bătăi de cap. Cu toate acestea, răzbește cu zâmbetul pe buze și începe fiecare zi cu optimism. Legat de cum decurge o zi, pentru el, aceasta începe la ora 7.30, când își savurează cafeaua alături de singurul său angajat și – uneori – și cu zilierii, pentru a pune la punct planurile pentru următoarele ore. După prima parte a zilei în livadă și după masa de prânz, are nevoie de 15 minute pentru a-și încărca bateriile. „Adorm cam 13-15 minute. Instantaneu. Fără ceas mă și trezesc și la treabă iar!”, spune Ioan Jula. După încă câteva ore bune de muncă, își încheie ziua liniștit și cu satisfacție. „Îmi place să mă numesc inginer muncitor și să îmi închei ziua cu un pahar de pălincă făcută tot de mine”, spune acesta.

Întrebat dacă recomandă o astfel de afacere unui tânăr aflat la început de drum, răspunde: „E o afacere frumoasă, cu satisfacții, dar ar fi bine să nu lucreze decât suprafața pe care o poate duce el și cu doi oameni, cel mult. Suficient!”.

Cum vede merele? „Sfinte!”

Anul acesta, recolta sa de mere numără 200 de tone. Îi îndeamnă pe toți cei pe care îi întâlnește să consume aceste fructe – și nu numai -, pentru că reprezintă sănătate curată. „Eu consumam și 3 kilograme pe zi! Acum nu mai pot, dar tot mănânc cinci mere zilnic! Sunt sfinte!”, spune Ioan Jula.

nd nu e în livada de pe str. Băilor, nr. 30, din Cisnădie, pe Ioan Jula îl puteți întâlni, cu fructe și sucuri naturale, sâmbăta, la Piața Volantă Transilvania. Produsele sale se regăsesc și în magazinul Premium de pe strada Frigoriferului din Sibiu, dar și în magazine din Mediaș, Sighișoara și Rm. Vâlcea.

Online, munca sa se vede pe pagina de Facebook Livada Jula SC Prodfruct SRL. 

Detalii pot fi obținute și la numărul de telefon 0730512541 sau trimițând un mesaj la [email protected].

Parteneri implicați în comunitate, susținători ai campaniei Produs în Sibiu: RomgazThimmIFMHendricksonRegnologyGLSEuchnerTeatrul Radu StancaSuper MamaCineGoldOduCrucea Roșie SibiuFritzmeierwenglorWienerbergerFeleaculRetrasibAmzaAstra Film CinemaBoromir, Prima Shopping City, Kromberg & SchubertBilstein, TV Sibiu, SOMASimpa2D SolutionsTeatrul GongSomarestMuzeul Național BrukenthalTursibMuzeul AstraCity FMPiața VolantăApă Canal SibiuAeroportul Internațional Sibiu.

Parteneri mereu implicați în comunitate

Alte recomandări:

Livada Rodiana
Horticola
Hortisem
Livada Slimnic (Fam. Stângu și Drăgușin)
Ferma Pomicolă Nr. 6 Șarba Sibiu – Șura Mare
Deco Rame – Miercurea Sibiului
Agricola Bergamelli – Dobârca

Publicitate
Ultimele știri

Amenințări oribile pe Facebook: Am să împușc pe toți c…ții din USR, PNL, PSD, UDMR și apoi am să împușc pe toți poponarii şi...

Un bărbat din Ilfov este cercetat penal după ce a postat pe Facebook un mesaj extrem de violent, în...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect